Translationellt center efter sommaren
20-30 forskare från Astrazeneca och Karolinska institutet ska driva läkemedelsjättens senaste samarbete med det medicinska universitetet. Men än är inga papper undertecknade och detaljerna är oklara.
– Vi har tecknat ett ”letter of intent” och hoppas konkretisera planerna före sommaren så att forskningen kan ta fart i augusti. Inget är undertecknat ännu men båda parter jobbar för att det ska bli av och det finns inget som säger att det inte blir det, säger Jacob Lund, tillförordnad presschef på Astrazeneca.
Astrazeneca går in med upp till 125 miljoner kronor årligen och inledningsvis kommer projektet att drivas i fem år. Tanken är att forskarna ska söka efter sjukdomsmekanismer och processer bakom hjärt-kärlsjukdomar och metabola störningar i preklinisk och klinisk fas och också kunna utvärdera nya behandlingsmöjligheter i klinisk fas. Men om Astrazeneca går in med några befintliga substanser är ännu osagt.
– Fokus här blir att ta fram nya målmolekyler och targets och förhoppningsvis leder det till nya läkemedelssubstanser, men det är inte säkert, säger Jacob Lund.
Parterna har sedan tidigare flera samarbeten igång. Den 1 juli 2012 bildade Astrazeneca och Karolinska institutet det translationella forskningscentret Astrazeneca Translational Science Center där de båda aktörerna söker efter biomarkörer för kroniska sjukdomar som demens, cancer, reumatism och hjärt-kärlsjukdomar. 14 forskare från Astrazenecas Södertäljeverksamhet flyttades med och ytterligare tio tjänster skulle fyllas med doktorander från Karolinska institutet.
Hur ska de båda forskningssatsningarna förhålla sig till varandra?
– Det första translationella forskningscentret handlar mycket om att hitta biomarkörer och tanken är att de båda forskningscentren ska jobba sida vid sida, säger Jacob Lund och fortsätter:
– Pengarna vi gått in med i det första centret påverkas inte av denna satsning utan fortsätter löpande.