Biotech tar revansch
I mars nådde Nasdaqs biotech-index rekordnivåer på börsen. För första gången sedan biotech-bubblan sprack år 2000 har biotech-bolagen hämtat sig. Men den här gången värderas sektorn på bättre grunder, enligt Redeyes analytiker.
– Den kraftiga uppgång som vi kunde se från september 1999 till och med mars år 2000 baserades bara på spekulation. Strax efter börstappet efter Clinton och Blairs uttalande kunde vi se en liten återhämtning i samband med att forskningsprojektet Hugo presenterade stora dragen av det mänskliga genomet, men därefter har det kurvan varit ganska dyster, säger han.
– När biotech-index nu återhämtat sig har det skett på bättre grunder. Nu är aktiehandlare mer luttrade vad gäller bolag och investerare som lovar guld och gröna skogar och man talar om risk på ett helt nytt sätt. Den största skillnaden är främst att sektorn är uppbyggd på andra sätt medkliniskadatasomstyrker hypoteserna och att det finns bolag som visat att de kan lyckats.
Peter Östling påpekar också att en av anledningarna till att biotech-index är stabilare idag än för 13 år sedan är att det i dag finns fler bolag som har tagit fram en produkt och som går med vinst.
Det svenska pharma- och biotech-index, som samlar både läkemedelsbolag, medtech och biotech, har inte varit lika positiv som den globala motsvarigheten även om läget är stabilare idag än i sviterna av finanskrisen 2011.
– I Sverige har uppgången skett i mer dämpade ordalag. Nasdaq OMX Stockholms pharma- och biotech-index domineras mycket av stora bolag som Elekta, Meda, Getinge och Astra Zeneca, varav de två förstnämnda har gått bra under perioden, säger Peter Östling.