23948sdkhjf

Ny PMS-behandling testas på patienter

Umeåbolaget Umecrine Mood doserar första patienten i en fas I/II-studie med bolagets preparat mot premenstruella besvär.
Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Mood har sparkat igång en klinisk studie med bolagets preparat mot premenstruella symtom som premenstruell dysforisk sjukdom, PMDS.

- Besvären beror på att en nedbrytningsprodukt av ett könshormon påverkar hjärnans emotionella centrum. Umecrine Mood är det första företaget som lyckats utveckla substanser som visat sig minska nedbrytningsproduktens aktivitet hos friska försökspersoner. Nu tar vi nästa steg och utvärderar säkerheten och effekten av vår läkemedelskandidat i patienter, säger Karin Ekberg, vd för Umecrine Mood, i ett pressmeddelande.



Studien är en
fas I/II-prövning där totalt 120 patienter ska ingå. Studien är randomiserad, dubbelblind och genomförs vid flera olika center. Studien leds av professor Marie Bixo från Karolinska institutet och syftet är att utvärdera effekt och säkerhet av läkemedelskandidaten UC1010.

- Den nu tillgängliga behandlingen av PMDS består i huvudsak av antidepressiva läkemedel, vilka inte alltid är effektiva och som ofta orsakar biverkningar. Att dessa kvinnor är i behov av en effektiv och målinriktad behandling råder det inget tvivel om, inte heller att de hälsoekonomiska vinsterna av att kunna hjälpa målgruppen skulle vara betydande, säger Torbjörn Bjerke, vd för Karolinska Development, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062