Wallström tar rodret på TLV
Sofia Wallström tar över som generaldirektör för TLV den 24 juni. Hon har lång erfarenhet av prissättningsfrågor och förbereder sig på att leda en myndighet i förändring.
apoteks- och läkemedelsfrågor. Utredningens sista delbetänkande är ännu inte klart, och det är ännu inte klart vem som ska fullfölja det.
- Socialdepartementet håller på att titta på om mitt nya uppdrag är förenligt med att fullfölja utredningen, om det inte är det kommer jag att lämna utredningen, säger Sofia Wallström.
Hon vill ännu inte staka ut någon särskild riktning som TLV kommer att ta under hennes ledarskap. Men hon ser samtidigt att det händer mycket inom i stort sett alla områden som TLV ansvarar för.
- Det pågår bland annat flera pilotprojekt just nu, inom till exempel klinikläkemedel och medicinteknik och de ska fullföljas för att sedan se hur arbetet ska fortsätta.
Det första delbetänkandet i apoteks- och läkemedelsutredningen, som Sofia Wallström presenterade i höstas, har fått blandad respons från remissinstanserna. Utredningen föreslår en ny prissättningsmodell som ska spara två miljarder åt staten. De remissinstanser från industrin som svarat har varit mycket kritiska till förslaget, eftersom de anser att det motverkar innovation.
- Det här är komplexa frågor med många intressenter, så det är naturligt att inte alla håller med om våra slutsatser. De flesta har ändå uttryckt att faktagenomgången är korrekt och balanserad, vilket har varit väldigt viktigt för mig. Det är här svåra frågor och då är det viktigt att de beslut man fattar har goda grunder.
Sofia Wallström tror att en stor del av diskussionen i framtiden kommer att handla just om avvägningar mellan att inte betala mer än nödvändigt för läkemedel men samtidigt premiera innovationer.
- I utredningen pekas på en slags missmatch där Sverige inte hör till de länder som är snabbast på att använda nya läkemedel, men där vi betalar mer än andra länder för läkemedel som är äldre än tio år. Det behöver diskuteras hur vi kan förbättra både prissättning och läkemedelsanvändning.
Nu går hon från att vara den som föreslår hur förändringarna ska se ut till att vara den som ska genomföra dem.
- Jag ser inga problem med det, som statstjänsteman är jag van vid att byta perspektiv beroende på vilken fas en fråga är i beredningen. Nu kommer jag fokusera på att genomföra de förändringar som regering och riksdag beslutar om.