23948sdkhjf

Osäkert om Sverige har vad som krävs

Framtidens sjukvård ligger i gränssnittet mellan medicin och it, enligt en rapport från Life Science Foresight Institute i Lund. Men det är osäkert om svensk industri har tillräckligt med resurser för att vara med i matchen.
I slutet av april publicerade Life Science Foresight Institute i Lund sina första rapporter som resulterat i två framtidsstudier inom personalized medicine och avancerad hemsjukvård. Rapporterna lyfter medicin och it som två komponenter som är viktiga för framtidens sjukvård, men rapportförfattaren Karl Branzén är osäker på om Sverige har rätt förutsättningar för att lyckas.

Sedan amerikanska
forskare 2001 lyckades kartlägga det mänskliga genomet har man också kartlagt ett flertal gener som ligger bakom våra stora folksjukdomar. Det har öppnat möjligheten att identifiera vilka individer som kan tillgodogöra sig ett specifikt läkemedel, baserat på hur deras genuppsättning ser ut.

- Samhällets kostnad för sjukvård är hög och därför vill man undvika ineffektiva behandlingar. För den medicinska industrin är det en utmaning att ta fram alternativ som sjukvården vill betala för. Personalized medicine kan svara upp mot de behoven, säger Karl Branzén, en av författarna till rapporten Personalized medicine - a new era for healthcare and industry.

Rapporten ger en omvärldsanalys av hur metoden används, men kan också ge företag inblick i framtida affärsmöjligheter. Karl Branzén framhåller framför allt kombinationen it och medicin.

– Det gäller att komma på lösningar för hur vi ska hantera säkerheten kring patientdata och biobanker, samtidigt som vi utnyttjar biobanksdata för utveckling av läkemedel och diagnostiska tester.



Frågan är hur
industrin i Sverige kan ta tillvara på möjligheterna.

– Det är svårt att säga. Frågan är om det finns tillräckligt stora aktörer inom svensk läkemedelsindustri som klarar av att fånga upp de nya affärsmöjligheterna. Vi är duktiga på it och det är möjligt att det är i gränssnittet medicin och it som svenska företag kommer att kunna utnyttja utsikterna, men det är ett fält som är nytt för industrin, säger Karl Branzén.

USA är det land som kommit längst inom personalized medicine. Eftersom möjligheterna finns kräver numera FDA, amerikanska motsvarigheten till läkemedelsverket, att nya läkemedel ska följas av en diagnostisk metod som kan identifiera lämpliga patienter. Karl Branzén ger som exempel Pfizers lansering av ett läkemedel mot lungcancer. Med hjälp av ett diagnostiskt test visade företaget att medicinen fungerar på fem procent av patienterna, den låga andelen ansågs acceptabel eftersom behandlingen var effektiv

på dessa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079