23948sdkhjf

Isconova står inför uppköp

"Precis vad vi vill", Isconovas vd Sven Andreasson om budet från det amerikanska vaccinbolaget Novavax. Också styrelsen är positiva till ett uppköp.
Det amerikanska vaccinbolaget Novavax vill köpa upp det svenska adjuvansbolaget Isconova och har lagt ett bud som värderar Uppsalabolaget till 195,7 miljoner kronor. Styrelsen i Isconova gick på morgonen ut och rekommenderade aktieägarna att acceptera budet.

- Det här är precis vad vi vill, att gå vidare mot att bli ett stort vaccinbolag. Det innebär också att vi kan utnyttja adjuvanstekniken maximalt, säger Isconovas vd Sven Andreasson.

Isconova utvecklar teknikplattformen Matrix-M, en adjuvans som ska stärka effekten och förlänga varaktigheten i befintliga vaccin och vaccin som är under utveckling. Adjuvansen ska också göra att mängden antigen i vaccinerna kan minskas vilket ska innebära färre biverkningar. Förvärvet är också en perfekt match för Novavax, menar Sven Andreasson.

- Novavax är ett amerikanskt vaccinbolag som till stora delar finansieras av US department of health, BARDA, för utveckling av bland annat vaccin mot säsongs- och pandemiinfluensa.

Isconova har i dag flera avtal med stora läkemedelsbolag såsom Pfizer, Genocea, Johnson and Johnson och deras dotterbolag Crucell i Nederländerna. Genom samarbetena ingår Isconovas vaccinadjuvans Matrix-M i kombination med vaccin mot bland annat influensa, malaria och genital herpes.

- De samarbeten som pågår kommer att fortgå som vanligt. Vi har avtal med dessa företag och de avtalen kommer vi att fullfölja. Dessutom kommer vi säkert teckna nya avtal framöver, säger Sven Andreasson.

Sven Andreasson berättar att Novavax har avtal med BARDA för vaccinutveckling med en budget på upp till 179 miljoner dollar och hade vid slutet av det första kvartalet 45 miljoner dollar i kassan. Novavax har i dag fyra stora projekt under utveckling, bland annat ett humant rabies-vaccin. Novavax är också ett av de bolag som kommit längst i utvecklingen mot den nya fågelinfluensan H7N9.

- Och till sina projekt behöver de ett potent adjuvans. De har tidigare provat flera adjuvans från olika leverantörer och vill hellre ha en inhouse-resurs, säger han.

Vad innebär ett förvärv för Uppsalakontoret och de 23 anställda?

- Vi har tidigt gått ut och talat om för våra anställda att detta inte innebär några större förändringar för dem. Snarare betyder det att det kan komma nya möjligheter. Vi kommer att ha kvar kontoret i Uppsala, säger Sven Andreasson.

- Under våren har vi haft mycket kontakt med Novavax medarbetare i USA och det är ett kompetent gäng som vi kommer att ha ett nära samarbete med.

Så det blir inga överlapp i organisationen?

- Nej, det ser vi inte. Vi är en så liten och slimmad organisation här.

Om förvärvet genomförs är nu upp till aktieägarna. Novavax har erbjudit aktieägarna i Isconova nya aktier i Novavax. Utifrån den stängningskurs Novavax hade vid börsens stängning i går värderas Isconova till 29,6 miljoner dollar, motsvarande 195,7 miljoner svenska kronor. Går köpet igenom kommer Isconova att bli ett helägt dotterbolag till Novavax.

- Det är ju en komplex historia när det är två publika företag, ett i USA och ett i Sverige, i en förvärvsprocess. I går publicerade Novavax erbjudandet och nu har aktieägarna fått en tid på sig att fundera. För oss måste 90 procent av aktieägarna acceptera erbjudandet och hittills har 55 procent aviserat att de understödjer uppköpserbjudandet, säger Sven Andreasson.



Vad säger styrelsen?


- Styrelsen har gått ut med en release där de rekommenderar aktieägarna att acceptera.

Vad har ni för tidsplan?

- Vi räknar med att publicera prospektet under juli. Anmälningstiden öppnar den 13 juli och avslutas den 5:e augusti.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093