23948sdkhjf

Hallå där Margareta Berg...

...kirurg och projektledare för stiftelsen Surgicon som vill utveckla utbildningen för kirurger på ett globalt plan, varför då?
- Om en snickarlärling sågar fel i en träbit kan han slänga bort den. Men det kan inte en kirurglärling. Vi har bildat stiftelsen Surgicon för att ta upp frågor kring kirurgisk kvalitet och patientsäkerhet för att harmonsiera utbildningen av kirurger, både nationellt och internationellt.

- Människokroppen ser likadan ut överallt i världen, men kirurgutbildningarna är olika vilket fick oss att fundera på varför det är så. Även inom olika länder skiljer sig utbildningarna från varandra på grund av skillnader i traditioner och lokalt inflytande.



Hur har kirurgutbildningarna fungerat hittills?


- I alla tider har kirurgstuderande gått som lärlingar med olika handledare, men just nu går många duktiga kirurger i pension och de yngre har mindre tid på sig att hinna utvecklas. Detta ställer helt nya krav på utbildningsprocessen.

- I dag medför teknikutvecklingen en ökad tillgång till avancerade simulatorer som kirurger kan öva sig på. Det finns ett behov av att diskutera moderna alternativ för kirurgisk utbildning och träning.

Den 17-19 juni hålls en internationell kongress just om kirurgisk utbildning i Göteborg, som samlar ett stort antal internationella, högt rankade kirurger, vad tar ni upp där?

- Vi har tio huvudämnen på agendan. Bland annat tar vi upp kvalitet och säkerhet under kirurgisk träning, frågor om hur man kan mäta kirurgisk skicklighet, hur kirurgutbildningen ser ut i utvecklingsländer, senaste nytt inom simuleringsmetoder för kirurgisk träning och hur man som mogen kirurg lär sig nya operationsmetoder.

- En annan viktig fråga är hur den ömsesidiga samverkan mellan kirurgerna och industrin kan utvecklas på ett sunt sätt. Instrumentföretagen arrangerar nödvändiga kurser för kirurger om nya tekniker och instrument, och kirurger är samtidigt innovatörer av framtidens instrument och metoder.

Vad är stiftelsens mål?

- Det långsiktiga målet – om än ganska avlägset – måste vara så kallad ”Global Surgical Licenses”, det vill säga att kirurger har samma kompetens och yrkesskicklighet oavsett var i världen de är utbildade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078