23948sdkhjf

Astrazeneca utser ny R&D-chef

Internationell förmåga ska bygga basen för nya samarbeten och basa över Astrazenecas portfölj inom hjärt-kärlsjukdomar och metabola sjukdomar.
Astrazeneca har utsett en ny chef för bolagets forsknings- och utvecklingsavdelning inom hjärta-, kärl- och metabola sjukdomar. Marcus Schindler axlar posten och kommer att vara stationerad vid bolagets forskningsanläggning i Mölndal utanför Göteborg som nyligen blev utsedd till ett av bolagets tre globala R&D-centra.



Marcus Schindler
började på Astrazeneca i maj förra året och kom då från en tjänst som forskningschef på det brittiska bolaget Prosidion, tidigare OSI, som forskar på nya behandlingar av diabetes och fetma.

- Jag kommer ursprungligen från Tyskland men doktorerade i farmakologi vid Cambridge universitet i England. Efter det har jag arbetat i 16-17 år inom läkemedelsindustrin, senast på ett litet brittiskt biotech-bolag men också på på företag som Glaxosmithkline och Boehringer Ingelheim, säger han.



Marcus Schindlers
uppdrag handlar dels om att underhålla utvecklingen av bolagets portfölj inom kardiovaskulära och metabola sjukdomar, men huvudfokus är att bygga plattformar för samarbeten utanför företaget.

- Vi måste bli bättre på att samarbeta med företag och akademi och stärka våra kunskapsbaser inom de terapiområden vi verkar inom. Det ska jag skapa grunderna för, säger han.

I samklang med Astrazenecas nya strategi, som presenterades vid en kapitalmarknadsdag i mars tidigare i år, kommer Marcus Schindlers jobb också gå ut mycket på att identifiera starka läkemedelssubstanser som har god potential att lyckats i klinik istället för att fokusera på att driva så många projekt som möjligt vidare till nästa kliniska fas. Marcus Schindler drar sig därför för att svara på hur många projekt han basar över.

- Vi flyttar fokus från att se värdet i att kliniska projekt avancerar till att fokusera mer på kvaliteten i projekten och se vilka kandidater som fungerar bäst. Vi har lärt oss att det är bättre att ha en bra behandling istället för att komma tvåa ut på en marknad med ett preparat som är snarlikt det som är först ut, säger han och fortsätter:

- Att ange en siffra på hur många projekt vi kommer att driva ger fel bild av hur vi jobbar. Vi kommer att ha en konkurrenskraftig portfölj, men den kommer att vara mindre än vad den varit tidigare.

Bland de projekt som finns i Astrazenecas portfölj i dag pekar Marcus Schindler ut ett som han tror kommer vara särskilt framgångsrikt.

- Vi har ett projekt som utvecklas i klinisk fas II inom njursjukdomar, som är ett viktigt område vi vill satsa väldigt mycket på framöver. Projektet är ett resultat av ett samarbete med ett annat bolag som har potential att bli en behandling på ett svårt och i dag väldigt obehandlat område.



Astrazeneca ser
sig samtidigt om efter fler samarbetsmöjligheter och har under det senaste året köpt upp ett flertal nya bolag och projekt, samt initierad ytterligare samarbeten med akademin, bland annat genom det annonserade centret för translationell forskning kring hjärt-kärlsjukdomar, störningar i ämnesomsättningen och regenerativ medicin med Karolinska Institutet.

- Vi för hela tiden samtal med potentiella partners och ser oss omkring efter intressanta projekt. Vi tittar på alla typer av projekt, inom kariovaskulära sjukdomar, regenerativ medicin och diabetesbehandlingar. Inom diabetes tittar vi mycket på projekt med nya verkningsmekanismer som kan behandla eller stoppa sjukdomsförloppet.

Astrazeneca ser efter projekt i alla faser, tidiga såväl som sena.

- Allt som kan ge värde för både aktieägare och patienter, säger Marcus Schindler.



Sin nya tjänst
som forskningschef beskriver Marcus Schindler som ett symtom på stora kulturella förändringar som pågår på Astrazeneca just nu där koncernledningen vill se individer leda projekt och ta risker. Bolaget vill anta en ledarstil som går allt längre ifrån den processorienterade läkemedelsutvecklingen och istället jobba mer likt ett litet biotech-bolag.

- För mig som kommer från ett litet bolag är det ett ypperligt sätt att använda mina kunskaper från biotech-sfären fast nu i ett stort bolag med de möjligheter som finns där, säger han.



Marcus Schindler tillträdde
sin nya tjänst den 1 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078