23948sdkhjf

På jakt efter nya genombrott

Efter att ha gjort Botox till en försäljningssuccé letar David Pyott, vd för Allergan, efter nya kommersiella framgångar. För ett par veckor sedan träffade han svenska investerare och berättade för Life Science Sweden om han själv använder produkten.
Botox har länge använts inom sjukvården för behandling av sjukliga muskelanspänningar. På nittiotalet började det muskelavslappnande nervgiftet även användas för kosmetisk behandling, vilket både skapade en mångmiljonindustri och väckte starka känslor. När David Pyott blev vd för det amerikanska läkemedelsbolaget Allergan 1997 omsatte företagets Botox 90 miljoner dollar. I dag 16 år senare är omsättningen 1,8 miljarder dollar. Nu letar David Pyott efter ytterligare användningsområden.

- Vi försöker få Botox godkänt för en behandling kring ögonen, både i USA och i Europa, och jag har varit här och talat med svenska investerare. Än så länge används det utan förskrivning mot dessa problem, men jag vill få det godkänt för att på så sätt säkerställa att det används rätt.



När såg du först potentialen i Botox?


- När jag kom till Allergan såg företaget Botox som ett särläkemedel men jag började lyssna runt bland våra kunder och de läkare som använde det och många var väldigt nöjda. När jag hörde fler och fler läkare prata om den insåg jag att något var på väg att hända och vi sökte rådgivning hos både FDA och de regulatoriska myndigheterna i Europa. 2002 godkändes Botox i USA och sedan följde många andra länder efter och då började vi också investera rejält.

Många ser ju produkten som kontroversiell. Tvekade du?

- Visst fanns det de som försökte hävda att det inte är en seriös medicinsk produkt, men det håller jag inte med om. I dag kan vi se tillbaka på 20 års användning med mycket få biverkningar.

Kunde du då ana hur stort det skulle bli?

- Nej, i början fokuserade jag på de första två-tre åren och verksamheten då. Vad som skulle komma därefter valde jag att tänka på sedan.

Vilka problem har ni stött på under vägen?

- Vi har haft många utmaningar. Den värsta var när ett par personer i USA på egen hand använde produkten helt fel. Normalt ska man ta cirka 20 doser men dessa personer hade tagit cirka två miljoner. Det slutade med att de blev förlamade och låg i respirator i tre år. Med våra beräkningar borde de ha varit döda, men lyckligtvis kunde de tas ut ur respiratorn och lever fortfarande.

Hur har ni arbetat gentemot de regulatoriska myndigheterna?

- Vi har ett gemensamt intresse att få Botox godkänt så att doktorer kan tränas i att ge det på ett säkert sätt. Vi har ett stort intresse i att lära läkarna hur de ska använda det. Om de klantar sig hamnar skuggan såklart på produkten så vi fortsätter att jobba för att det ska godkännas för fler indikationer.

Hade Botox fått ett första godkännande i dag tror du?

- Ja det tror jag, eftersom alla myndigheter har förstått att det används även om de inte har godkänt det.

Vad är nästa stora produkt?

- Botox själv har en ljus framtid. Vi är precis i början av behandling av kronisk migrän och överaktiv blåsa. Ett annat område som vi gärna vill växa på är behandling av makula degeneration. Företaget Regenerons försäljning av läkemedlet Eylea går genom taket och här måste vi se hur vi kan komma in. En annan av mina favoriter är prostamider som vanligtvis används för behandling av glaukom men där en biverkningen är långa, mörka ögonfransar. I USA står nu det för cirka 100 miljoner dollar av vår försäljning och nästa steg är att försöka få det godkänt för behandling av håravfall.

Använder du Botox själv?

- Naturligtvis, men lyckligtvis har jag inte så mycket rynkor. Jag har tur och har bra gener, men många tror att jag använder det mer än jag gör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11