23948sdkhjf

Pharmalundensis överdriver resultat i kol-studie

Åtta av nio effektmål uppnådde inte signifikans, varav ett var det primära effektmålet, ändå presenteras studien som positiv.
Lundabolaget Pharmalundensis utvecklar en läkemedelskandidat mot kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, och brukar annonsera om sina nyemissioner i dagspress. Nyligen publicerade bolaget resultaten från sin fas II-studie med läkemedelskandidaten Iodocarb, som baserar på jodkol. Bolaget presenterade resultaten som positiva, men medger samtidigt att man inte nådde statistisk signifikans på alla effektmått. Enligt bolagets vd Staffan Skogvall beror detta på studiens storlek.

– Det är en statistisk lag att ju färre patienter som finns i en studie desto ”starkare” effekter krävs för att man skall uppnå statistisk säkerhet. Totalt utvärderades medelvärdena på nio parametrar som representerar lungfunktion, arbetskapacitet och patientens livskvalitet i studien. Samtliga nio parametrar gav bättre resultat för jodkolgruppen än placebo. En parameter var statistiskt säkerställd och ytterligare tre parametrar var på gränsen till säkerställda, kommenterar Staffan Skogvall via e-post och fortsätter:

– Detta bedöms som mycket lovande då det normalt brukar krävas ett mycket större antal patienter för att kunna påvisa en statistiskt säkerställd effekt.

Den studerade substansens huvudsyfte var att uppnå förbättrad arbetskapacitet på testcykel för patienterna.

Blev resultatet för det primära effektmåttet signifikant?



– Det var en tendens till förbättring som dock inte var statistiskt säkerställd, kommenterar Staffan Skogvall.

En annan parameter undersöktes med frågeformuläret St Georges Respiratory Questionare, en metod som ifrågasatts av andra kol-forskare i sammanhanget, eftersom den inte används vid så här små studier.

– Vi håller naturligtvis med om att det krävs större kliniska studier för att fastslå vilken medicinsk roll jodkol kan få i framtiden. Samtidigt skall man inte underskatta den fantastiska prestation det är att ta ett prekliniskt forskningsprojekt in i klinik, och uppnå säkerställda statistiska förbättringar på kol-sjukas lungfunktion redan i första studien, kommenterar Staffan Skogvall.

På Aktietorget, där Pharmalundensis är listat för aktiehandel, har man sett över kommunikationen kring studiens positiva resultat och kommit fram till att den är godtagbar.

– Vi säger inte att det är bra, men det passerar, säger Jonas Myrdal, marknadsövervakningschef på Aktietorget.

Av studiens totalt nio effektmått är det ett som visar signifikant positivt resultat och tre som nästan uppvisar signifikans. Återstående fem effektmått, varav ett är det primära, når inte signifikans.

Räcker det för att deklarera studien som positiv?



- Vi har bedömt uttalandet utifrån de förutsättningar som gäller för studien och den övriga information som lämnas. Men även om vi tycker att formuleringen är godtagbar så innebär det inte den är bra, säger Jonas Myrdal.

Det är inte första gången Pharmalundensis kommunikation granskas av Aktietorget. I slutet av januari fick bolaget kritik för att ogrundat ha anklagat Astrazeneca för kurspåverkan och kommit med personangrepp mot bland annat Astrazenecas styrelseordförande Leif Johansson. Och ny kritik fick de i samband med den senaste kvartalsrapporten där statliga forskningsfinansiärer beskrivs som "vetenskapens dödgrävare” och där Vinnova kritiserades för att inte ha beviljat bolagets anslagsansökning.

- Aktiemarknadsinformation ska vara relevant för bedömning av bolaget och dess aktie. Det är därmed sällan rätt forum för mer personliga åsiktsyttringar eller inlägg av debattkaraktär. Härtill är det - ur ett förtroendeperspektiv - viktigt att tonen är neutral, seriös och måttfull. I delårsrapporten gick bolaget enligt vår uppfattning över gränsen i dessa avseenden och vi har tydligt klargjort detta för bolaget, säger Jonas Myrdal.

På kritiken från Aktietorget svarar Staffan Skogvall att han planerar att skriva en bok som utförligt beskriver utvecklingen av jodkol till färdigt läkemedel.

- Det är möjligt att de aktuella synpunkterna skulle platsa bättre i ett sådant forum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063