Kassaklirr i Medicon Valley
2012 var ett bra år för de svenska och danska biotech-bolagen i Medicon Valley som fick in betydligt mer investeringar än åren dessförinnan, visar en ny undersökning.
Medicon Valley Alliance, som ansvarar för marknadsföringen av Medicon Valley, har gjort en undersökning för att ta tempen på det ekonomiska läget i de forskande bioteknikbolagen som utvecklar läkemedel och nya behandlingar och huserar i Medicon Valley. Vid inledningen av undersökningen identifierades 53 bioteknikbolag som utvecklar läkemedel i regionen och av dessa deltog 34 bolag i undersökningen. 26 av dessa bolag var danska medan åtta var svenska. De totalt 34 företagen angav att de under 2012 lyckats ta in 120 miljoner euro, motsvarande drygt en miljard svenska kronor, vilket är en ordentlig ökning från 2011 då motsvarande undersökning med andra deltagande företag angett intäkter på drygt 70 miljoner euro.
Mest pengar har de danska företagen tagit in enligt undersökningen, men det betyder inte att de danska företagen är bättre än svenska på att locka till sig riskkapital konstaterar Stig Jørgensen, vd på Medicon Valley Alliance.
- Att de danska bolagen skulle vara bättre på att ta in pengar är ett missförstånd. Det är olika företag som svarar på enkäten varje år och i år var det fler danska bolag som deltog så det är inte så konstigt att det ser ut som att mer investeringar görs i danska bolag, säger han.
Anledningen till att det är så få svenska företag som deltar i enkäten har flera orsaker, men en av dem är enligt Stig Jørgensen att de flesta svenska företagen i regionen är börsnoterade och därför inte kan ingå i undersökningen, som fokuserar på företag som främst drivs av medel från riskkapitalister och affärsänglar.
- I Sverige finns dels First North dels Aktietorget som gör det möjligt för mindre bolag att lista sig för aktiehandel. I Danmark har vi inget sånt utan har snarare en kultur där företag finansieras med hjälp av riskkapital och affärsänglar och dessa har vi dessutom fler av här, säger han.
En annan intressant trend som rapporten visar är att bolagen gör av med allt mer pengar, mycket genom att köpa upp tjänster som behövs allt eftersom i projektens utveckling och undersökningen visar att två tredjedelar av pengarna som bolagen gör av med spenderas inom Medicon Valleys företagssfär.
- Det som i sig är intressant för regionen är inte hur mycket pengar bolagen tar in utan snarare hur många arbetstillfällen investeringarna leder till.
Samtidigt som investeringarna flödar visar undersökningen på att bolagen i allt större utsträckning anammat en virtuell affärsmodell. Investeringarna läggs snarare på att outsourca affärsaktiviteter snarare än att företagen rekryterar fler personer.
- Det vi kan se är att bolagen blir mindre och mindre. De försöker reducera sina fasta omkostnader och begränsa storleken på bolagen.