23948sdkhjf

Han ska bota ögonsjukdom med stamceller

Ögonläkaren Anders Kvanta får Axel Hirsch-priset 2013 för sin forskning på nya behandlingar av makuladegeneration.
Genom att använda stamcellsbehandling hoppas ögonläkaren Anders Kvanta kunna utveckla en ny behandling av den svåra och hittills obotbara ögonsjukdomen makuladegeneration. Sjukdomen förekommer i två olika former, den så kallade våta respektive torra sjukdomsformen där den senare orsakas av att celler i näthinnan dör. Anders Kvanta har tidigare i sin forskning studerat den våta formen av makuladegeneration och lagt grunden för behandling av sjukdomen. Genom att studera stamceller som behandling hoppas han nu hitta bot även på den så kallade torra formen. För sin forskning tilldelas Anders Kvanta forskarpriset Axel Hirsch pris 2013.

- Anders Kvanta har genom konsekvent och långsiktig forskning belyst synhotande näthinnesjukdom och på ett unikt sätt bidragit till det senaste decenniets stora framsteg inom området. Han har också skapat en multidisciplinär banbrytande forskningsplattform för behandling av åldersrelaterad makuladegeneration med humana embryonala stamceller, säger professor Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Anders Kvanta är ögonläkare på S:t Eriks sjukhus och adjungerad professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet. Hans forskargrupp samarbetar nu med Karolinska institutets stamcellsenhet i Huddinge, utanför Stockholm, och studierar där hur transplantationer av differentierade embryonala stamceller kan ersätta döda celler i näthinnan.

Axel Hirsch pris delas ut en gång om året till forskare som gjort särskilt intryck i vetenskapliga publikationer. Priset delas ut av Karolinska institutets styrelse vid installationshögtiden i slutet av oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078