23948sdkhjf

Novo: Inga planer på att köpa upp Orexo

Trots överraskande framgångar för Zubsolv har ägarbolaget Novo inte tänkt lägga vantarna på Orexo. I en intervju berättar Novos Ulrik Spork om ägandet i två svenska life science-företag.
Det svenska läkemedelsbolaget Orexo utökar sin kassa med 111 miljoner kronor genom att nyttja det konvertibellån som investmentbolaget Novo lämnade under 2010. I och med att lånet nu används utökas Novos ägarandel i Orexo till 29,6 procent. Men ägarbolaget Novo har inte några planer på att öka sitt ägande till över 30 procent i läkemedelsbolaget Orexo. Det säger förvaltningschefen Ulrik Spork, vid enheten för tillväxtaktier vid

Novo, till Nyhetsbyrån Direkt.

- Vi har inga planer på att gå över 30 procent för närvarande då det skulle innebär att vi var tvungna att lägga ett bud på hela bolaget. Ska man gå över 30 procent ska man tänka sig noga för innan och några sådana förberedelser har vi inte alls gjort, säger han.

Varför gick ni in i Orexo för över tre år sedan?

- Vi såg en spännande utveckling för Abstral och så såg vi element i forskningsportföljen som kunde skapa extravärde för oss. Jag tror inte vi uppfattade Zubsolv som så spännande som det har blivit, kommenterar Ulrik Spork.

Var ni inblandade i vd-bytet tidigare i år?

- Nej, det var vi inte, vi är aktieägare och synen på vd är en styrelsefråga, säger han.

Ulrik Spork är likaså optimistiskt lagd gällande sitt ägande i astmabolaget Aerocrine, med 26,9 procent, trots trist kursutveckling hittills i år:

- Bolaget befinner sig i en kommersialiseringsfas, inte minst i USA. Vad gäller kursutvecklingen den senaste utvecklingen har den inte någon som helst betydelse för vår ägarstrategi, säger han.



Han vill inte
närmare kommentera om Novo tittar på något annat nordiskt eller rent av svenskt hälsovårdbolag att skriva in sig i ägarlistorna på:

- Vi har inget smalt geografiskt fokus utan vi fokuserar på spännande bolag i Nordeuropa.



Novo har för
närvarande ett ägande i ett femtiotal olika bolag, alltifrån helägda till ett fåtal procents ägande. Dess balansräkning sträcker sig ända upp till 180 miljarder danska kronor.

- En stor del av vår portfölj ligger i Nordamerika men våra största investeringar ligger i Skandinavien med vårt ägande i Novo Nordisk, Novozymes, Chr Hansen och Xellia, kommenterar Ulrik Spork.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062