23948sdkhjf

Swetox ska bli mix av industri och akademi

Precis som SP Process Development startas forskningsinstitutet Swetox med stöd av statliga pengar i Astrazenecas övergivna lokaler. Men avtal ska reglera att toxinstitutet inte snedvrider konkurrensen, menar Länsstyrelsens projektledare.
Innan sommaren sålde Astrazeneca sitt toxikologilaboratorium i Gärtuna i Södertälje till fastighetsbolaget Acturum. Lokalerna på totalt 42 000 kvadratmeter ska nu bli hem åt det nya forskningsinstitutet Swetox, där både akademisk och kommersiell forskningsverksamhet inom läkemedels- och kemikaliesäkerhet ska samlas. Forskningen ska främst finansieras genom forskningsanslag. Men tanken är att överskott från den kommersiella uppdragsverksamheten vid Swetox ska bidra till att finansiera forskning vid det akademiska centret.



Affärsplanen för Swetox
är snarlik den för det nya forskningsinstitutet SP Process Development som likt toxinstitutet har bildats i kölvattnet av Astrazenecas nedläggning i Södertälje. Processutvecklingsinstitutet har dock kritiserats för att med hjälp av statligt stöd konkurrera med redan befintlig verksamhet. Men projektledaren Mats Ershammar, seniorrådgivare på Länsstyrelsen i Stockholm, som tillsammans med konsulten Erik Kinnman, samordnat insatserna kring Swetox, anser inte att det blir några problem.

- De statliga pengarna kommer inte att användas för att stötta den kommersiella verksamheten, för att starta upp den kommer de att få söka riskkapital, donationer och anslag som alla andra. Och det är väldigt viktigt att man håller isär det där, säger han.



Mats Ershammar berättar
att Swetox akademiska verksamhet och den kommersiella delen ska utvecklas och drivas separat, men under samma varumärke.

- Det kan regleras avtalsvägen. Redan i dag arbetar exempelvis professorer deltid inom akademin och resterande tid i kommersiella projekt, det är inte nytt. Det förekommer dessutom mycket utomlands, så det ska inte vara några problem att hålla det isär så att det inte blir fel, säger han.



I samband med
försäljningen av lokalerna anser sig Länsstyrelsen i Stockholm vara klar med sitt uppdrag. Nu tar Acturum och universiteten över.



Bakom toxinstitutet står
Sveriges tio största universitet, och Karolinska institutet ansvarar för att samordna de akademiska aktörerna i forskningscentrat. Universitetet stoppar samtidigt in 50 miljoner kronor under de fem första åren för att få fart på etableringen. Därefter kommer Knut och Alice Wallenbergs stiftelse att bidra med 35 miljoner kronor till Karolinska institutet i infrastrukturanslag. Också forskningsrådet Formas är med och finansierar med 50 miljoner kronor i stöd till akademiska forskare i det nya institutet.

Men vem som ska leda Swetox och bli dess ansikte utåt är i dagsläget oklart.

- Nu ska centrumbildningen formeras officiellt, hyreskontrakt med Acturum ska skrivas, organisationsplan och bemanningsplan ska tas fram och därefter ska annonser för nyckelpositioner komma ut. Det är viktigt att rekrytera någon som kan ansvara för forskningen och samtidigt har ett internationellt kontaktnät som passar för jobbet, säger Mats Ershammar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063