23948sdkhjf

NLT-gruppen får kritik

Landstingens process för att göra hälsoekonomiska bedömningar av klinikläkemedel kritiseras av myndigheten för vårdanalys.
Myndigheten för vårdanalys lämnade i dag, fredag, in den första delen i en utvärdering av hur klinikläkemedel bedöms ur en hälsoekonomisk synvinkel på nationell nivå. I utredningen, som gjorts på uppdrag av regeringen, poängteras att både landsting och läkemedelsföretag ser att hälsoekonomiska bedömningar kan stimulera användningen av kostnadseffektiva läkemedel vilket gynnar patienter, samhälle och skattebetalare. Men att ta fram de hälsoekonomiska bedömningarna är i dag krångligt och kräver både tid och resurser av de inblandade aktörerna. I dag samordnas till viss del arbetet av NLT-gruppen som på uppdrag av Sveriges landstingsdirektörer ska värdera nya läkemedelsterapier. Men gruppen bedöms i utredningen varken ha det mandat, bemanning eller ekonomiska resurser som krävs för att utföra sitt uppdrag, vilket gör att bedömningarna drar ut på tiden.

- Förutom att bedömningarna är resurskrävande är det ur ett patientperspektiv problematiskt att patienterna får gå och vänta och leva i ovisshet om de får tillgång till ett nytt läkemedel, säger utredaren Carl Lundgren.

Utredningen pekar också ut en annan svag punkt i dagens arbete med hälsoekonomiska bedömningar, nämligen bristen på transparens och patientinvolvering. Enligt Carl Lundgren handlar det framför allt om att NLT brister i att vara tydliga med vilka kriterier de baserar sina urval av läkemedel på och motiveringarna bakom sina rekommendationer.

- Det är inte heller tydligt för patienterna i vilket steg i processen som bedömningen befinner sig i och informationen till patienterna är bristfällig, säger han.



Även sekretessen
kring prisavtal mellan landstingen och läkemedelsbolagenförsvårar kommunikationen kring läkemedlen.

Utredningen som presenteras i dag är en första analys i den utredning som regeringen tillsatte i november 2010 som undersöker hur hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel inom slutenvården kan genomföras och hur betydande dessa bedömningar är. Slutrapporten ska redovisas i april 2014.

- I denna rapport fokuserar vi på att utvärdera processen bakom hälsoekonomiska bedömningar, men i slutrapporten ska vi fokusera mer på att ge rekommendationer kring hur processen kan förbättras, säger Carl Lundgren



Läs hela rapporten
“Vad är nyttan med hälsoekonomiska bedömningar av klinikläkemedel” här. (öppnas i nytt fönster)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063