mRNA kan läka hjärtan
En färsk studie visar att stimulans av tillväxtfaktorer kan hjälpa hjärtat att återuppbyggas efter hjärtinfarkt. Framstegen tyder på att forskare kan vara en ny regenerativ behandling på spåren.
- Det här är första steget till att börja använda hjärtat som en fabrik för att producera tillväxtfaktorer för en specifik grupp av stamceller och det tyder på att nya hjärtdelar kan bildas utan att man tillför några nya celler till hjärtat, säger Kenneth Chien, professor vid Karolinska Institutet och Harvard University, som lett forskargruppen bakom studien.
Kenneth Chien rekryterades till Karolinska institutet i november 2012 och fick då uppdraget att leda universitetets nya forskningsenhet inom regenerativ medicin. Han har också varit med och grundat det amerikanska forskningsbolaget Moderna Therapeutics som Astrazeneca i mars tidigare i år tecknade samarbetsavtal med. Ett avtal vars värde Astrazeneca nu får kvittens på, enligt Marcus Schindler, ny forskningschef för Astrazenecas portfölj inom hjärta-, kärl- och metabola sjukdomar.
- Det här ger oss tillförsikt i teknikplattformen och samarbetet med Moderna som utvecklat molekylen. Vi har lagt stora investeringar i samarbetet och tittar i dagsläget på flera molekyler från plattformen och det är härligt att se att molekylen fungerar i djurmodell, säger han.
Astrazeneca har inte deltagit i den aktuella studien men ser potential dels för området inom modifierade mRNA dels för hjärtinfarktpatienter. Men Marcus Schindler påpekar att det dock är en bit kvar innan forskningen kan omsättas till ett behandlingsalternativ.
- Vi är alla optimistiska och positiva men först kvarstår fler djurstudier och flera kliniska försök innan vi kan se en behandling på marknaden.