23948sdkhjf

Novartis köper Lundaprojekt

Samarbete blev licensaffär. Läkemedelsjätten köper rättigheterna till Camurus läkemedelskandidat mot endokrina sjukdomar.
I mitten av december 2011 tecknade Lundabaserade Camurus samarbetsavtal med Novartis om läkemedelskandidaten CAM2029, som utvecklas som behandling av endokrina sjukdomar som akromegali och neuroendokrina tumörer. Nu har Novartis tagit steget ut och köpt licensrättigheterna till preparatet.

Avtalet är totalt värt 700 miljoner dollar, motsvarande 4,8 miljarder svenska kronor, och delas ut i samband med att kliniska och regulatoriska delmål uppfylls. I samband med att samarbetsavtalet undertecknades fick Camurus initialt 10 miljoner dollar, motsvarande 68,5 miljoner svenska kronor, och när nu bolagen skriver under licensavtalet får Camurus den första milstolpsersättningen på en ännu okänd summa.



Camurus
får genom affären extra kapital till att utveckla företagets egna läkemedelskandidater baserade på den patenterade teknikplattformen Fluidcrystal som verkar inom terapiområden som cancer, smärta och drogberoende. Projekten befinner sig i allt från prekliniskt stadie till senare klinisk fas. Bolaget slutförde nyligen fas II-studier för två substanser mot drogberoende respektive prostatacancer och planerar nu att gå in i klinisk fas III.

- Vi har ett antal intressanta projekt som ska in i sen klinisk fas och får nu ytterligare resurser att effektivt driva dessa framåt, säger Fredrik Tiberg.



Läkemedelskandidaten CAM2029
är ett peptidläkemedel som fått särläkemedelsstatus av den europeiska läkemedelsmyndigheten och utvecklas i dag i klinisk fas II. Både substansen och drug delivery-systemet har utvecklats i Camurus.

Vad händer med CAM2029-projektet nu?

- Novartis tar nu över huvudansvaret för den fortsatta utvecklingen mot marknaden. I den processen kommer Camurus spela en aktiv stödjande roll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063