23948sdkhjf

Baxter bildar njurhubb i Lund

Flyttar över experter från USA som tillsammans med de svenska topparna ska leda det uppdaterade produktområdet inom njurvård.
Baxters köp av Gambro är nu klart. Sedan bolagen meddelade fusionsplanerna i december förra året har bolagen arbetat med detaljerna kring affären och att planera integreringen av de båda verksamheterna. Nu står det också klart att Gambros tidigare huvudkontor i Lund blir Baxters centrala punkt i den nydefinierade njurvårdsverksamheten.

- I samband med köpet bildas en ny njurvårdsverksamhet och hubben för den delen kommer att placeras i Lund, säger Kristina Embring Klang, kommunikationschef på Gambro.

Första steget blir att förstärka Lundaverksamheten med kompetens från USA. Baxter kommer inom kort att flytta över delar av ledningsgruppen för njurvård från USA till Sverige.

- Den nya ledningsgruppen för njurverksamheten kommer att ha sitt kontor i Lund. Ledningsgruppen består av lika många representanter från Baxter och Gambro och flera av de nya ledarna från Baxter kommer flytta till Skåne, säger hon.

Gambro har verksamheter inom både forskning och utveckling samt produktion i Lund och totalt arbetar i dag 850 personer inom dessa verksamheter. Globalt har Gambro 8 000 anställda och tillsammans med Baxters globala personalstyrka kommer det sammanslagna företaget sysselsätta 13 000 personer. Kristina Embring Klang påpekar att den gamla Gambroverksamheten fortsätter att spela en viktig roll i Lund och att inga omedelbara större förändringar i personaluppsättningen kommer att ske.

- Baxters uttalade mål är att växa men om det innebär nyanställningar är för tidigt att säga, säger hon.

För tidigt att säga är det också om uppsägningar kan uteslutas. Gambro och Baxter har redan påbörjat integrationsprocessen men har fram till att affären gick i lås agerat som två skilda bolag. Nu räknar de med att det kommer att ta 18-24 månader innan hela integrationsprocessen är färdig.

- Det är klart att det i en så här stor fusion kan det visa sig att det finns tjänster som överlappar, säger Kristina Embring Klang.

Köpet av Gambro, som sägs komplettera Baxter inom bland annat njurvårdsområdet, innebär dels att bolaget får nya marknadsandelar dels nya produkter till portföljen.

- Som det ser ut nu är det business as usual och vi kommer att dra fördelar av varandras närvaro där vi till exempel är starka inom EU och Baxter på tillväxtmarknader som Latinamerika och Asien-Stillahavsområdet.

Baxter har ett kontor i Sverige, i Stockholm, där 117 personer arbetar. Att det skulle bli någon förändring där har Kristina Embring Klang inte hört något om.

- Det har jag inte fått någon information om, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064