23948sdkhjf

Nytt konsortium för nano

Skandinavien ska bli känt som ett nanomedicinkluster. Det är vad grundarna till Nanomed North hoppas på. I dag har det nybildade konsortiet ett 50-tal medlemmar, men målet är att växa.
De 50-tal personer som utgör det Malmöbaserade konsortiet i dag kommer från Köpenhamn i söder till Umeå i norr. Alla håller på med nanoteknik inom medicinsk diagnostik eller behandling. Teknikerna rör sig om bland annat flödessystem i nanoskala, laboratoriesystem i nanoskala, så kallade lab-on-a-chip, och nanopartiklar som kontrastmedel vid exempelvis magnetkameraundersökning.

- Inom ett år är vi ett hundratal medlemmar. Då har vi fångat dem som är mest aktiva inom området i Skandinavien, säger Ulf G Andersson, chef för organisationen Det medicinska Malmö och initiativtagare till Nanomed North.

Initialt är tanken att medlemmarna ska bygga nätverk för att sprida information och erfarenhet, och därefter kan det bli aktuellt att arrangera olika vetenskapliga evenemang, troligen redan nästa år.

- Konsortiet samlas kring gemensamma regulatoriska och patientrelaterade frågor, snarare än kring en gemensam teknikplattform. Eftersom det i dag inte finns så många företag inom nanomedicin är det möjligt att profilera sig inom detta globalt och sätta Skandinavien på kartan, säger Ulf G Andersson.

Bland medlemmarna
finns representanter från bland annat bolagen Thin Film i Linköping, Spago Imaging och Genovis från Lund, och Bactiguard från Stockholm. Medlem är även Alfonso Garcia-Bennet, grundare av Nanologica och verksam vid Uppsala universitet. Nanologica utvecklar partiklar för användning i läkemedel och kromatografimedia och utsågs till årets nanoföretag på Nanoforum 2013.

- Inte förrän nu har det funnits en så heltäckande plattform, varken i Sverige eller i Europa, som förenar både forskare från akademi och näringsliv med entreprenörer och på sikt även investerare. Jag förväntar mig att vi på Nanologica kan få input till vår forskning om exempelvis regulatoriska frågor, men också från akademisk forskning, säger Alfonso Garcia-Bennet.

Så här i uppstarten är konsortiet akademitungt. Majoriteten av medlemmarna kommer från olika lärosäten, följt av medlemmar från företag och ett mindre antal från samhälleliga organisationer.
Inspirationen till konsortiet är hämtad från USA, där aktörer inom nanomedicin bildade en nationell sammanslutning för mindre än fem år sedan och satte begreppet på kartan.

För Nanomed North
är den långsiktiga visionen att underlätta för forskare att skapa samarbeten och slutligen kommersialisera sina idéer.

- Det är svårt att dra allmängiltiga slutsatser och samband från klusterskapande, men i det amerikanska fallet fanns det före satsningen endast en handfull företag inom nanomedicin och några år efter att aktörerna inom området samlats är antalet företag mångdubbelt fler, säger Ulf G Andersson.

Nanomed North har ett informellt samarbete med motsvarande organisation i Europa, European Technology Platform for Nanomedicine, ETPN.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062