23948sdkhjf

Jan-Olof Jacke ska stärka Sveriges position i Astrazeneca-koncernen

Med sin nya post som Sverige-vd vill Jan-Olof Jacke stärka Sveriges position i Astrazeneca-koncernen. Och att nya vd:n nu sitter i Mölndal betyder inte att det som är kvar av Södertäljeanläggningen blir mindre viktigt.
När Anders Ekblom lämnar posten som Sverige-vd på Astrazeneca tar Jan-Olof Jacke över stafettpinnen.

Du är i dag chef för anläggningen i Mölndal, global CFO för forskning och utveckling och CFO för Astrazeneca AB. Hur ska du hinna med att vara Sverige-vd också?

- Det blir ganska mycket men det blir spännande. Nyckeln till att hinna med är en kombination av att prioritera och att ha en hel del fantastiskt duktiga människor om kring mig.Jag kommer också att lämna ifrån mig rollen som CFO i Astrazeneca Sverige.

Vad kan vi vänta oss för förändringar i bolaget när du tar över efter Anders Ekblom?

- Det kommer inte att bli några stora dramatiska förändringar. Vi är olika personer, men Anders och jag har arbetat ihop jättelänge och har båda varit involverade i de strategier vi tagit fram och drivit igenom sedan 2010. Utmaningarna framöver blir att få dem omsatta i verklighet fullt ut. Jag tror inte man ska förvänta sig några stora nya förändringar.

Att du som ny vd sitter i Mölndal, har det något att göra med att Astrazeneca flyttar fokus och forskning till Mölndal?

- Nej, inte alls. Man har hittat en person som man tror passar för rollen och så råkar jag sitta i Mölndal. Vi jobbar i första läget nationellt och i ett andra läge globalt så det gör ingen större skillnad. Jag är regelbundet i Södertälje, precis som Anders har varit regelbundet i Mölndal.

Så detta är inte ytterligare ett steg där fokus försvinner från Södertälje?

- Det här förändrar inte vårat fokus på Södertälje överhuvudtaget. Vi har fortfarande koncernens viktigaste produktionsanläggning i Södertälje. Vi har huvudkontoret för vårt nordisk-baltiska marknadsbolag i Södertälje.

- Både Södertälje och Mölndal spelar väldigt viktiga roller för Astrazeneca globalt, så det här förändrar överhuvudtaget ingenting på den punkten.

När klev du ombord på Astrazeneca?

- Jag har varit på bolaget jättelänge, i 14 år. Jag började 1999 som ekonomichef på Astra Hässle i Mölndal som det hette på den tiden. Där låg fokus på forskning inom kardiovaskulär, hjärta-kärl och mage-tarm, ungefär som det ser ut i dag i Mölndal men med skillnaden att vi inte har lika mycket fokus på mage-tarm och mer fokus på sjukdomar relaterade till andningsvägar, inflammation och autoimmuna sjukdomar.

- Efter det har jag arbetat en del utomlands inom koncernen inom både den kommersiella organisationen, tillbaka till forskningen och även haft huvudkontorsroller inom finans. Huvudsakligen har jag jobbat inom finans och inköp, de senaste åren har jag varit ansvarig för forskningens inköpsdel. Jag har också varit baserad i Södertälje under ett par år, under 2006-2008.

Precis innan den stora strategiska förändringen?

- Ja, precis. Sen kom jag tillbaka till forskningen och har varit med på den här resan med koncentrationen till färre enheter och koncentrationen till strategiska forskningsområden. Sen har jag också varit involverad i att öppna upp verksamheten och hitta externa möjligheter för att ta fram nya läkemedel. Alla innovationer behöver inte komma från innanför väggarna, även om vi gärna ser att innovation kommer därifrån också.

Mot vilka mål ska du driva Astrazeneca Sverige?

- Var och en spelar på sina styrkor. Jag vill fortsätta utveckla den svenska positioneringen av Astrazeneca och skapa bästa möjliga förutsättningar för vår verksamhet totalt sätt. Det blir ingen direkt riktningsförändring, Anders har gjort det här på ett helt fantastiskt sätt. Men jag vill att vi ska fortsätta att vara ett komplett läkemedelsbolag i Sverige med både produktion, bra upptag av nya läkemedel och innovativ forskningsmiljö. För oss är det viktigt att vara en drivande och stimulerande del i Sveriges ekosystem för forskningsverksamhet.

- Det räcker inte att vara konkurrenskraftiga i Sverige eller i Skandinavien, vi måste vara konkurrenskraftiga med Boston, Bay-area i Californien och Golden Triangle i England.

Det låter som att du känner starkt för att ha kvar Astrazeneca i Sverige?

- Jag känner jättestarkt för det. Och det gör jag inte för att det är ett självändamå,l utan för att jag tror att den svenska verksamheten har väldigt mycket att bidra med till Astrazenecas globala framgång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063