Vägrar ge upp sitt diabetesvaccin
Intervju: Efter en konflikt mellan aktieägarna delades Diamyd Medical i våras upp i två bolag. Anders Essen-Möller är kvar som styrelseordförande i det nya Diamyd Medical. Målet är att åter få igång utvecklingen av ett diabetesvaccin.
– Vi hade en stor kassa kvar efter affären med Johnson and Johnson, runt 450 miljoner. Vi försökte ligga lågt och och avvakta bästa affären framåt för företaget, men vi hade inte räknat med hur viktigt det var att hålla uppe aktievärdet under denna fas. Så förra hösten såg spekulanter möjligheten att köpa aktier under motsvarande kassavärde. De nya aktieägarna ledde sedan en aktion mot företaget, som efter diverse turer resulterade i den delning av bolaget som genomfördes i april.
Du fick bitvis mycket kritik från ägarna, vad säger du om den?
– Kritik är inte farligt, ibland tycker man olika. Jag ville hellre använda pengarna till det som var och är företagets uppgift, att bygga värde genom att slåss mot diabetes. Men framför allt såg de nya aktieägarna en undervärderad aktie som man ville göra ett kortsiktigt klipp på. Detta fick sedan gehör hos två större aktieägare och Östersjöfonden. Det är inte konstigt att jag försökte bromsa det, men jag förstår också deras perspektiv.
Är du nöjd med lösningen?
– Ja, det är jag. Det gäller att gilla läget och se framåt. Det är inte lätt att ha 350 miljoner i kassan, en för låg aktiekurs, en fas III-studie som visade viss men inte tillräcklig effekt, och söka tid för att designa nästa utvecklingssteg. På så sätt är det enklaste att dela ut det som lätt får epitetet överlikviditet, men som egentligen hade kunnat anvädas till att föra en ny diabetesbehandling väsentligt närmare patienterna. De 50 miljoner vi har kvar vet vi exakt hur vi ska använda.
Vad är planerna?
– Att ta fram ett läkemedel mot diabetes som antingen botar eller bromsar sjukdomen. Efter att fas III-studierna med GAD-vaccinet avslutades har akademiska forskare fortsatt. Vi har fortfarande rättigheterna och följer resultaten noga. Vi har samtidigt utökat vår portfölj med ett antal patent runt GABA som vi licensierat in från University of California, som vi tror kan hjälpa till att förstärka effekten av GAD.
Så ni ska fortsätta utveckla GAD-vaccinet, varför ger ni inte upp?
– Vi vet ju att det har effekt, vi lyckades bara inte göra den stark nog. Ungefär samtidigt som vi inte nådde ända fram med våra fas III-projekt var det flera andra stora aktörer som också stötte på motgångar i fas III-studier inom diabetes. Det anordnades då ett möte med ledande forskare från bland annat GSK, Lilly, Johnson & Johnson, Teva och oss. Slutsatsen på mötet blev att det inte var läge att ge upp, de flesta är fortfarande övertygade om att diabetes är en autoimmun sjukdom och att spåret med en antigenspecifik terapi därmed är nödvändigt att fullfölja. Vi har genom våra studier fått mycket ny kunskap och nya ledtrådar, nu handlar det om att modifiera för att öka effekten och testa olika kombinationer.
Vad är det för hypotes ni arbetar utifrån nu?
– Vi tror att GAD inte presenterades för kroppen i rätt miljö. Samtidigt som vår fas III-studie pågick härjade svininfluensan. De som fick GAD-vaccin svarade sämre på vår behandling än de som behandlades med GAD innan de fick svininfluensavaccin. Man kan tänka sig att både influensainfektion och influensavaccin aktiverar immunsystemet på likartade sätt så att det blir svårare att inducera tolerans mot de insulinproducerande betacellerna. I Linköping pågår akademiska studier med GAD-vaccinet tillsammans med ibuprofen och D-vitamin. Tanken är att ibuprofenet ska dämpa eventuell inflammation och öka förutsättningarna för GAD att tolereras av kroppen.
Vad kan GABA bidra med?
– Samma forskare som står bakom de första fynden kring GAD står också bakom de nyare resultaten med GABA. Det verkar som att GAD och GABA har en synergistisk effekt när det gäller att skydda de insulinproducerande cellerna. Det vill vi utforska vidare. Just nu håller vi på att gå igenom allt som finns publicerat för att lägga fast en utvecklingsplan. Vi vill testa GAD och GABA ihop kliniskt.
– Men GABA är intressant även i sig självt. Det är inblandat i flera olika processer i cellerna som tycks skydda mot inflammatoriska processer. Skulle det visa sig att GAD trots allt inte fungerar har vi med den här patentportföljen flera nya spår att arbeta vidare med.
Hur ska ni finansiera er framåt?
– Vi gjorde en nyemission i början av sommaren och tog in 20 miljoner som ska användas till att ta GABA-projekten vidare. Tanken är att vi snart ska licensiera ut våra projekt till större företag. Vi har egentligen redan nu tillräckligt med data för att kunna göra mindre affärer. Men det måste vara bra avtal, det är inte svårt att sälja något billigt, det svåra är att sälja dyrt.
Är det bra att som forskande bolag vara noterat på börsen?
– Om vi inte varit börsnoterade så hade vi inte kunnat skaffa fram pengar till forskningen. Ett privat alternativ har aldrig varit uppe till diskussion. Vi har runt 5 000 aktieägare och det skulle inte kännas juste mot dem att dra bolaget bort från börsen.
Går det att få investerare att fortsätta satsa på ett diabetesvaccin?
– Jag har inte hunnit träffa så många investerare ännu, men jag är själv övertygad om att en antigenspecifik terapi kommer att vara en del av framtidens behandling mot autoimmun diabetes. Och det vi gör nu är annorlunda än det vi gjorde tidigare, bland annat i och med att vi för in GABA i utvecklingen.
Du har varit med länge, vad är din bild av svensk life science i dag?
– Det är svårt att hitta riktigt drivet folk. Ibland får jag en känsla av att vi har lika många företag som det finns drivna personer. Jag tycker det är synd att man sålt ut mycket som Pharmacia, Astra Zeneca och Gambro. Jag var själv med och sålde Synetics till Medtronic, jag lockades av pen-garna, men det skulle jag inte ha gjort i dag.
Ska man stå emot frestelsen?
– Ja, jag tycker det är viktigt att vi försöker behålla kompetensen och jobben i Sverige.
Hur stort är Diamyd om tre år?
– Då är vi minst 30 anställda igen. Det kommer att gå mycket fortare för oss att utveckla vårt projekt vidare den här gången.