"En viktig match - för patienten"
Dagens mediala vårddebatt har kommit att bli en boxningsmatch om vinster i vården, med den klassiska offentliga vården i ena ringhörnan och riskkapitalisterna i den andra, skriver Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på Swedish Medtech, i sin krönika.
Det jag innerligt hoppas och kommer att arbeta hårt för är att debatten bibehåller fokus på vård och omsorg - och att politikerna inte glömmer det som är viktigt.
Dagens mediala vårddebatt har kommit att bli en boxningsmatch om vinster i vården, med den klassiska offentliga vården i ena ringhörnan och riskkapitalisterna i den andra. Vi har även sett politiska utspel om de brister man funnit hos olika vårdgivare. Det är viktiga frågor men kommer inte att lösa de framtida utmaningarna om hur vi ska få den högkvalitativa vården att räcka till alla.
I upphandlingar av medicinteknik har vi under en längre tid sett en stark fokusering på lägsta styckepris. Det är en variabel som är lätt att utvärdera, men utkomsten blir kortsiktig. Vi får aldrig någon insikt i om valet av billigaste produkt gav det samhällsekonomiskt bästa utslaget. Bidrog det till en kortare behandling, snabbare återhämtning för patienten eller ett minskat lidande? En knäckfråga är hur vi öppnar dörren för ett system som ger utrymme att lyfta blicken och som kan utvärdera vilken lösning som ger bäst vård för våra skattepengar.
Det finns i dag är rad spännande medicintekniska produkter och system med målet att effektivisera vården och omsorgen. Problemet med prisfokuseringen är att dessa innovationer har svårt att få tillträde till marknaden. Då man inte kan utvärdera helheten, ses de som för dyra.
Förändringens vindar har dock börjat att blåsa. Ett gott exempel är TLV:s uppdrag att se över hur man kan skapa mer hälsoekonomiskt inriktade utvärderingsunderlag för upphandling av medicinteknik. Tove-nätverket som Swedish Medtech deltar i tillsammans med aktörer från bland annat landsting och vården arrangerar en större konferens i oktober för att skapa en dialog mellan beställare och leverantörer. Det finns nu även praktisk erfarenhet att inhämta från Stockholms läns landsting, som genom sitt pilotprojekt "sårvård special" genomförde en första upphandling med ett antal hälsoekonomiska kriterier i förfrågningsunderlaget. Det gav insikten om att det förband som på papperet hade lägst pris inte blev det billigaste alternativet när man vägde in parametrar som antal förbandsbyten, personalkostnad och transporter. Ett intressant, men inte oväntat utfall!
Bollen är med andra ord i rullning och Swedish Medtech är en av spelarna. Vi hoppas givetvis att vi får fler aktörer till laget och vill definitivt se aktiva politiker på spelplanen, politiker som håller ögonen på bollen hela vägen in i mål - även under ett valår.
Anna Lefevre Skjöldebrand,
vd, Swedish Medtech.