23948sdkhjf

770 miljoner kronor till forskning

Wallenbergsstiftelse öser pengar över akademisk forskning.
I år delar Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ut totalt 770 miljoner kronor till forskning på svenska lärosäten. Pengarna delas ut till 27 forskningsprojekt inom områden som medicin, teknik, fysik och matematik.

Karolinska institutet får 175 miljoner kronor föredelat på sex forskningsprojekt. Projekten som får finansiering forskar bland annat på förändringar i hjärnans nervceller, epigenetik, nya behandlingar av hudcancer och hjärt-kärlsjukdom.

Bland KI-forskarna fick professor Thomas Perlmann och hans forskargrupp störst belopp från stiftelsen. 40,4 miljoner kronor kommer delas ut under en femårsperiod och ska gå till forskning på mogna nervcellers egenskaper i den vuxna hjärnan.

- Vi ska särskilt studera så kallade dopaminceller, som förstörs vid Parkinsons sjukdom. Dopaminceller i den normala och Parkinsonsjuka hjärnan analyseras så att vi i detalj kan förstå de genregleringsmekanismer som är viktiga för att dessa celler ska fungera normalt även i en åldrande hjärna. Ett viktigt mål är att också förstå hur förändringar i genregleringsmekanismer bidrar till sjukdomar, och hur de ska kunna motverkas i framtida kliniska behandling, säger Thomas Perlmann, i ett pressmeddelande.

Umeå universitet tilldelas 57 miljoner kronor fördelat på två projekt. Niklas Arnberg, professor vid institutionen för klinisk mikrobiologi, är huvudsökande i det första projektet som går ut på att att studera mekanismerna bakom virusens intåg i cellen. Forskningen ska kunna tillämpas vid utvecklingen av nya behandlingar av infektionssjukdomar orsakade av influensavirus, picornavirus och adenovirus.

- Det finns inga läkemedel för att behandla de infektioner som orsakas av adenovirus och picornavirus och det finns bara ett fåtal läkemedel för att behandla influensavirus, berättar Niklas Arnberg i ett pressmeddelande.

I det andra projektet fokuserar forskarna på att ta fram alternativ till dagens antibiotikakurer genom att avväpna bakterierna.

- Målet är att ta fram en helt ny typ av antibakteriella substanser för att avväpna bakterier. Fördelen är att det minskar risken för resistens mot antibakteriella läkemedel, berättar Sven Bergström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078