23948sdkhjf

Getinge granskas för brott mot insiderlagen

Misstänkt handel i Getingeaktien utreds av Ekobrottsmyndigheten.
Dagar innan Getinge vinstvarnade för en kommande sänkning av den tidigare prognostiserade vinsten för tredje kvartalet backade Getingeaktien utan att något kommunicerats. Nu startar Ekobrottsmyndigheten en förundersökning för att reda ut om vissa aktieägare fått förhandstips om att sälja aktien. Det rapporterar Dagens industri i sin nätutgåva på morgonen.

Det var i samband med att delårsrapporten för tredje kvartalet skulle släppas som medicinteknikbolaget Getinge varnade för att den tidigare prognosen på 728 miljoner kronor i vinst för skatt inte skulle bli verklighet. Istället skulle vinsten landa på omkring 560-570 miljoner kronor före skatt. Men redan veckan innan vinstvarningen offentliggjordes skedde försäljning i storleksordningen fem procent i Getingeaktien. En handel som till störst del utfördes av Handelsbanken och Carnegie. Nu ska Ekobrottsmyndigheten utreda om bankerna fick förhandsinformation och kunde råda sina kunder att sälja.

Att släppa kurspåverkande information till en avgränsad skara kan vara ett brott mot både insiderlagstiftningen och Stockholmsbörsens regelverk för marknadsinformation.

Getingeaktien föll elva procent efter att vinstvarningen offentliggjordes.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062