23948sdkhjf

Medtech-hub på uppgång

Fyra nya medicintekniska projekt adderades nyligen till forskningsnoden i Flemingsberg. Med målet att till våren ha totalt ett 30-tal projekt håller Flemingsberg på att bli ett nytt centrum för medicinteknik.
I Flemingsberg söder om Stockholm håller en ny hub för medicintekniska företag och projekt att växa upp. Under en Innovationspub presenterades nyligen fyra projekt som utvecklar innovativa produkter och tjänster inom medicinteknikområdet som efter stöd från Flemingsberg Science nu tagit klivet och blivit nya företag eller samarbeten med befintliga företag. Att projekten blivit presenterade är ett kvitto på att de kommit en bit på vägen mot att komma ut på marknaden, menar Lena Strömberg, projektledare för Kraftcentrum Flemingsberg som inom ramarna för stiftelsen Flemingsberg Science hjälper innovatörer i hälso- och sjukvården att omvandla vårdens eller patienternas behov till kommersialiserbara produkter eller tjänster.

- När det handlar om så tidiga projekt som vi arbetar med kan vi inte av sekretesskäl lämna ut detaljer i projekten. Att dessa företag nu presenterat sig innebär att de kommit så långt att de kan offentliggöra sina projekt, säger hon.

Projekten baserar på vårdens och patienternas behov och idéer som främst är sprungna ur sjukhusmiljön innanför väggarna på Karolinska Universitetssjukhus samt från Karolinska institutet och KTH på campus Huddinge. Ett av de nya företagen, M3dtec, har vidareutvecklat den traditionella sugklockan som används vid förlossningar till en ny mätmetod för att erbjuda säkrare barnafödslar. Idén kommer från sjukvården och Kraftcentrum Flemingsberg har bistått innovatörerna med affärsstrategi.

- Det vi gör är att tillföra affärsstrategi och det som krävs för att väcka investerarnas intresse. Vi jobbar inte som inkubatorer, forskningsparker eller företagshotell utan vi går in tidigt i projekten så att idéerna kommer vidare. Sen släpper vi dem vidare i innovationssystemet eller till näringslivet, säger Lena Strömberg.

Flemingsberg Science är en stiftelse som bildats av Stockholms Läns Landsting, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Södertörns Högskola och kommunerna Huddinge och Botkyrka. Stiftelsen har i uppdrag att främja näringslivet i Flemingsberg bland annat genom att ta till vara på de idéer som kommer från vård- och omsorgs- samt forskningsmiljön kring Karolinska Institutet och Univeristetssjukhuset. Projektet har finansierats med totalt 18 miljoner kronor med strukturfondsmedel från Tillväxtverket, Länsstyrelsen och stiftelsen som ska räcka i en treårsperiod, därefter ska arbetet utvärderas - något som kommer att ske redan i vår. Formen för stödet är unikt i sitt slag, menar Lena Strömberg, som har som mål att fram till april 2014 ha fått fart på 30 nya projekt. Utöver de fyra som nyligen presenterades stöder projektet ytterligare ett 20-tal projekt. Hittills har intresset för Kraftcentrum Flemingsbergs stöd varit stort och alltfler innovatörer hör av sig spontant till projektet. Men även om behovet verkar stort är det svårt att idag avgöra om stödet ger långsiktigt växande företag med produkter på marknaden för alla projekt vi stödjer, menar Lena Strömberg.

- Utvecklingstiden är väldigt lång för den här typen av företag så det är ganska svårt att utvärdera så här tidigt, fullt resultat kommer vi se först om 3-7 år.

Att det är just medtech-projekt som tas upp i Kraftcentrums famn är ett aktivt beslut att fokusera på det området, förklarar Lena Strömberg.

- Skälen till detta är dels för att det bubblar mycket sådana idéer i området dels för att affärsstrategierna skiljer mellan medicinsk teknik, bioteknik och läkemedel samt att det redan finns bra stöd för projekt sprungna ur den akademiska miljön i form av universitetens egna Innovationskontor och andra stödsystem för läkemedel och bioteknik, säger hon.

- Vi gör inte sådant som redan finns. Det finns plattformar för biotech här och de gör det jättebra. Det vi gjort är att bygga upp en organisk “trial and error”-plattform för medtech och det gjorde vi för att vi såg behovet av det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047