23948sdkhjf

Svensk FoU på uppgång

Enligt en färsk rapport som presenteras i Dagens Industri har en stor del av de svenska forskningscheferna en ökad forskningsbudget i år. Samtidigt spår de att antalet patentansökningar kommer att öka.
I måndagens utgåva av Dagens industri skriver tidningen om en färsk rapport från patentbyrån Awapatent som pekar på att innovationsandan bubblar i de svenska forsknings- och utvecklingsbolagen. Patentbyrån har genom en enkätundersökning tagit pulsen på företag genom att ställa frågor om deras framtida FoU-satsningar och patentarbete. Enkäten har besvarats av 50 forsknings- eller teknikchefer som jobbar i bland annat it-, teknik-, och life science-industrin och resultaten tyder på att företagen en ekonomisk oro till trots vågar satsa på forskning och utveckling.

Av de 50 branschchefer som svarat på enkäten anger 34 procent att deras företag kommer att öka satsningarna på FoU under 2014 medan 52 procent anger att budgeten för forskning och utveckling är oförändrad. Enbart åtta procent svarar att bolaget kommer att minska på budgeten för FoU.

Likaså verkar trenden för patentansökningar gå upp. Nära på varannan chef som svarat på enkäten räknar med att antalet patentansökningar som bolaget gör kommer att öka under den kommande femårsperioden.

En annan slutsats som dras i rapporten är att majoriteten av cheferna anser att det är svårt eller mycket svårt att hitta och rekrytera personer med rätt kompetens till sina forsknings- och utvecklingsverksamheter. 50 procent angav att det var ganska svårt medan tio procent av de svarande angav att det var mycket svårt.22 procent svarade att det var ganska lätt medan enbart två procent tyckte det var mycket lätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062