23948sdkhjf

Utmaning att knyta ihop kompetensen

KRÖNIKA: "Vi har gott om kunskap. Vad som behövs är idéer, entreprenörskap, nya strukturer och finansiering", skriver Sweden Bios vd Jonas Ekstrand i sin krönika.
En av mina gamla chefer brukade skämtsamt kalla sig för ”handelsresande i science”. Det ligger någonting i det begreppet. För att lyckas inom life science måste man odla sina nätverk vare sig det rör sig om att ta in eller avyttra projekt. För hans del gällde det bland mycket annat att identifiera, attrahera och sätta samman konstellationer av forskare från akademi och industri till kreativa enheter, alltsomoftast av virtuell karaktär. I sin roll som modern västgötaknalle var han både skicklig och lyckosam, flera av de initiativ som har sitt ursprung i hans engagemang är i dag högst viabla och gör signifikanta avtryck i en global drug development-pipeline.

Effektivt nätverkande var nyckeln till hans framgång och i samma anda lägger vi på Sweden Bio manken till för att skapa effektiva och ändamålsenliga plattformar för att öppna upp för samarbeten och investeringar inom branschen. Under september/oktober hade jag och mina kollegor fullt upp med att agera festfixare, big time. Tillsammans med våra systerorganisationer i Danmark, Norge och Finland organiserade vi för första gången Nordic Life Science Days, ett möte som syftade till att öka antalet investeringar och samarbeten inom hela life science-sektorn. Norden är ju en geografisk enhet som man kan resa till rent fysiskt. Och vi har mycket att bjuda på vad gäller life science, om det så rör sig om akademiska grupper med kommersialiseringsbara idéer, mindre företag med briljanta projekt, skickliga kontraktsforskningsorganisationer eller kompetenta myndigheter som faciliterar och skapar en bra grogrund för företagen att verka i. Så har vi tänkt och helt klart tycker resten av världen att det är värt att komma hit och ta en titt på vad vi sysslar med här uppe i Norden.

För vi har gott om kunskap. Det är bara att titta på det stora antal bolag som bildats efter Astrazenecas nedläggningar i Lund och Södertälje. De flesta av dessa företag tillhandahåller tjänster inom life science, medan endast ett fåtal bedriver egen forsknings- och utvecklingsverksamhet. Här finns en enorm kompetens att utnyttja. Vad som behövs är idéer, entreprenörskap, nya strukturer och finansiering som knyter ihop de fragmenterade kompetenserna så att värde kan skapas i form av nya jobb, företag, exportintäkter men framförallt nya effektiva och säkra produkter till nytta för patienterna.

För att lyckas med detta kan man ju alltid börja med att underhålla sina nätverk och att jobba hårt för att skapa nya kontakter.

Jonas Ekstrand,
vd Sweden Bio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062