23948sdkhjf

"Tydligare regler för stärkt samverkan"

För medtech-industrin är tillgången till vården inte bara en grundpelare för innovation och utveckling utan även en nödvändighet för att följa det medicintekniska regelverket.
Efter ett och ett halvt års förhandlingar kan vi nu äntligen presentera de nya samverkansreglerna. För första gången har vi gemensamma regler för medicinteknik-, laboratorieteknik- och läkemedelsindustrin och anställda inom offentlig vård och omsorg. Det gör överenskommelsen unik. Vid förhandlingsbordet har representanter från Swedish Medtech, Swedish Labtech och LIF samlats för att tillsammans med SKL stöta och blöta texter och formuleringar. Målet var att sammanföra branschernas olika regelverk för att skapa en tydligare överenskommelse för interaktionen mellan industrin och vårdanställda.

Men varför denna vurm för ett regelverk? Den frågan är det säkert många som ställer sig. För mig är det kanske inte regeltexten i sig som får hjärtat att slå snabbare, min bakgrund som advokat till trots. Det är vad denna överenskommelse symboliserar och möjliggör.

Om man tittar på den medicintekniska industrin, som jag representerar, är en god samverkan mellan vården och leverantören helt avgörande för utvecklingen av både nya och befintliga tekniker och lösningar. De flesta känner vid det här laget till pacemakerns historia. Men jag är inte säker på att alla har klart för sig hur betydande samarbetet mellan innovatören, kirurgen och patienten var för att innovationen skulle nå den fantastiska höjd som den gjorde.

Men för den medicintekniska industrin är tillgången till vården inte bara en grundpelare för innovation och utveckling utan även en nödvändighet för att följa det medicintekniska regelverket. Som leverantör av medicinteknik har man en skyldighet att erbjuda en säker produkt under hela dess livscykel och med det kommer både service och utbildning. Det är med andra ord även en patientsäkerhetsfråga.

Regler för samverkan är inte ett nytt koncept. Vården och den medicintekniska branschen har sedan tidigare samverkansavtalet att luta sig mot. Men trots det mötte våra företag frekvent vårdpersonal som uttryckte oro i mötet. Man hänvisade ofta till upphandlingsprocessen, men också till lokala regelverk och order från ledningen. Detta också när mötet rörde utbildning och information om produkter de redan hade i användning. Avtalet var tänkt att ge stöd och ledning för att underlätta mötet mellan vård och industri, men tyvärr har kännedomen om det varit alldeles för låg bland vårdens anställda.

Nu har vi alltså en ny överenskommelse. Dokumentet är undertecknat och klart, och med det har startskottet gått för nästa stora arbete. Alla parter måste prioritera att sprida information om de nya reglerna och vikten av samverkan till alla aktörer i vården. På Swedish Medtech är vi redan igång!

Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på Swedich Medtech.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078