23948sdkhjf

Adenovir går in i fas II

Tar läkemedelskandidaten mot ögonsjukdom till nästa nivå.

Det Helsingborgsbaserade forskningsbolaget Adenovir Pharma startar en klinisk fas II-studie med bolagets läkemedelskandidat APD-209, som utvecklas mot ögonsjukdomen EKC. Totalt ska 130 patienter ingå.


Den aktuella studien är dubbelblind, randomiserad och genomförs vid sex ögonkliniker i Sverige och Tyskland. De första patienterna har redan rekryterats och planen är att slutföra studien under 2014.

Läkemedelskandidaten utvecklas för behandling av epidemisk keratokonjunktivit, EKC, en smittsam ögoninfektion som orsakas av adenovirus. APD-209 ska hindra vissa adenovirus från att fästa i receptorer i ögat och på så vis förhindra att ögoninfektion uppstår.


- Globalt sett är EKC en mycket utbredd sjukdom med många miljoner drabbade varje år, och vi ser många fall även här i Sverige. Eftersom det idag inte finns någon effektiv behandling att tillgå, hoppas vi att denna läkemedelskandidat kan utvecklas till den läkemedelsbehandling som patienterna behöver, säger docent Carl-Gustaf Laurell, läkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och ansvarig prövare i studien, i ett pressmeddelande.


Adenovir Pharma är ett företag som ingår i företagsinkubatorn Puls portfölj och där Puls är största ägare. Bolaget har säte i Helsingborg och forskningen är sprungen ur viruslaboratoriet vid Umeå universitet och kemiska institutionen på Lunds universitet.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062