Konkreta åtgärder av stor vikt för life science-strategi
När bransch och vård samlades på fredagen för att gemensamt ta fram en life science-strategi stod det klart att åtgärderna måste vara konkreta för att det verkligen ska ge någon effekt.
Förhoppningarna var stora att den branschöverskridande församlingen skulle bidra med både nya och konkreta åtgärder. Under ett par timmar stöttes och blöttes därför sex områden som identifierats som viktiga för svensk life science: forskning och utveckling, patient och vård, kapital- och kompetensförsörjning, ekonomi och opinionsbildning.
Resultatet i form av 18 punkter presenterades sedan under eftermiddagen för samtliga deltagare. Bland de mer konkreta förslagen som lyftes fram var en statlig satsning på 25 miljoner kronor för anställning av forskningssjuksköterskor för att förbättra möjligheterna att bedriva klinisk forskning, införandet av skattelättnader för start up-bolag och utländska bolag som vill etablera sig i Sverige och att bättre sälja in svensk life science till utländska riskkapitalister. Men ambitionen att vaska fram ett konkreta åtgärder visade sig också vara svår att uppfylla. Förslagen som presenterades var ett sammandrag av de diskussioner som förts på förmiddagen och tenderade att vara ganska allmänna, vilket skapade en viss besvikelse hos deltagarna.
- Detta är väldigt övergripande förslag som inte kommer att ha någon effekt i denna form, sade Nina Rehnqvist, SBU.
Initiativtagaren Penilla Gunther försäkrade dock att man ska göra sitt bästa för att de förslag som lämnas in blir så konkreta som möjligt.
- Vi kommer att gå igenom samtliga anteckningar och gå tillbaka till samtalsledarna för de olika arbetsgrupperna för att förstå att vi förstått saker rätt, sade hon.
Tanken är att de framarbetade förslagen nu ska formuleras och sammanställas till en ”idéplattform” som ska lämnas in till närings-, social-, samhällsbyggnads- och utbildningsdepartementet, som alla på olika sätt berör utvecklingen för svensk life science.
- Målet är att detta ska bli en skjuts i frågan om svensk life science så att vården i förlängningen verkligen utnyttjar den, sade Penilla Gunther.