23948sdkhjf

Ökning för kliniska studier

Enligt siffror från Läkemedelsverket ser trenden för klinisk forskning ut att vända. För första gången på flera år stiger antalet kliniska studier i Sverige.
Under de senaste fem åren har statistiken för kliniska studier som genomförs i Sverige varit dyster. Från toppnoteringen år 2007, då Läkemedelsverket fick in 440 ansökningar från företag och akademi om att starta studier i Sverige, sjönk siffran till 319 studier år 2012. Men färska siffror från pekar på förändring.

Under 2013 mottog Läkemedelsverket 336 prövningsansökningar, vilket är första gången på sex år som antalet ansökningar stiger.

- Det känns bra och är mycket positivt för svensk läkemedelsprövning. Men samtidigt är det inte tillräckligt många för att säga att trenden har vänt, säger Gunilla Andrew-Nielsen, chef på enheten för kliniska prövningar på Läkemedelsverket.

I siffrorna kan det också gömma sig en del dubbelregistreringar och Gunilla Andrew-Nielsen förklarar att det är svårt att analysera statistiken. Dels beror det på de marginella förändringarna och dels på hur företagen planerar när de skickar in sina ansökningar.

- Det kan spela in hur julen ligger ett år eftersom den som skickar in ansökan måste vara tillgänglig minst 30 dagar efter inskickad ansökan. I år fick vi till exempel in många ansökningar i slutet av året som kan förklaras med hur julledigheten låg i år, säger hon.

I ambitionen att vända den negativa trenden för kliniska prövningar i Sverige tillsatte regeringen förra året en statlig utredning som skulle se över hur samordningen av kliniska prövningar kunde organiseras.

Innan årsskiftet lämnade Ingrid Petersson, som gjorde utredningen, in sina förslag på förbättringar till regeringen. Också hon ser positivt på de nya siffrorna från Läkemedelsverket.

- Det är givetvis väldigt glädjande. Det ska också bli spännande att se om det beror på att det görs fler kliniska prövningar globalt som spiller över på oss i Sverige, eller om det är vi som har lyckats locka fler företag att förlägga sina studier här, säger hon.

Ingrid Peterssons förslag är nu under beredning och väntas gå på remiss inom kort. De förändringar som föreslås är nödvändiga för att vända trenden för kliniska prövningar ordentligt, menar hon.

- Andra länder genomför förändringar för att locka till sig fler studier och det måste vi också göra.

[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="prövningar" heading="Antalet kliniska prövningar-ansökningar 2005-2013" number="1" open="yes"]

2005 – 394

2006 – 435

2007 – 440

2008 – 421

2009 – 414

2010 – 335

2011 – 323

2012 – 319

2013 – 336

[/tboot_accordion_bootstrap_section]

[/tboot_accordion_bootstrap]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062