23948sdkhjf

Tjänstebranschen gör uppror i nätverket LSIS

Nytt nätverk tar upp kampen statens snedvridning av konkurrens mellan tjänstebolagen i life science-sektorn.
I veckan lanserades ett nytt branschinitiativ med åtta privatägda tjänstebolag inom life science-sektorn. Nätverket, LSIS, bildades för att ta sig an den konkurrenssnedvridning som kan uppstå när staten finansierar verksamheter som kan konkurrera med privata företag. Upprinnelsen till initiativet tog fart vid statens hantering av Astrazenecas nedläggning i Södertälje då omkring 100 miljoner satsades på att bygga upp SP Process Development, SPPD, som skulle ta tillvara kompetens och utrustning från Astrazeneca.

- De politiska satsningar som gjorts med goda intentioner att stötta life science-sektorns utveckling blir kontraproduktiva när redan etablerade, privata bolag riskerar att slås ut från marknaden. Med tanke på att utökade satsningar på life science nu kommunicerats från politiskt håll, bedömer vi att våra bolag behöver bli mer synliga och agera proaktivt för att uppmärksamma beslutsfattare om den konkurrensproblematik som finns, förklarar Carl-Johan Spak, Recipharm.

Processutvecklingsinstitutet har tidigare kritiserats för att med hjälp av statligt stöd konkurrera med redan befintlig verksamhet. Därefter har staten gått in med ytterligare finansiering också i Swetox , där både akademisk och kommersiell forskningsverksamhet inom läkemedels- och kemikaliesäkerhet ska samlas. Affärsplanen för Swetox är snarlik den för SP Process Development och har också en statlig och kommersiell del. Men det är inte bara statens agerande i samband med Astrazenecas nedmontering som branschnätverket sätter sig emot. Initiativtagarna pekar på ett systematiskt agerande från staten under flera år.

Bolagen i nätverket har alla bas i Sverige men verkar på en global marknad där konkurrensen redan är påtaglig, menar Michael Lofthagen, vd på Syntagon.

- Som småföretagare på en marknad med ett hårt globalt konkurrenstryck blir situationen problematisk när också offentligt finansierade aktörer börjar sälja och marknadsföra tjänster som redan erbjuds av flera andra etablerade bolag. Som skattebetalare förväntar jag mig också att de begränsade medel som finns för att stötta en strategiskt viktig bransch används på ett så optimalt sätt som möjligt. Branschen behöver tveklöst såväl privata som offentliga aktörer, men de har olika roller att spela. Konkurrens är bra, men den måste ske på lika villkor, säger han.

LSIS är kort för Life Science Innovation Support och i dagsläget engagerar sig de åtta tjänsteföretagen Adroit, Cobra Biologics, Colloidal Resources, Galenica, Ontarget Chemistry, Recipharm, Redglead och Syntagon. Men nätverket är öppet för vem som helst att engagera sig i.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062