23948sdkhjf

"Försvaga inte kedjan med dålig planering"

Kräftgången för kliniska studier i Sverige har pågått ett bra tag nu. Från toppåret 2007 då Läkemedelsverket fick in 440 ansökningar om kliniska prövningar har antalet sjunkit sakta men säkert. Men kanske är trenden på väg att vända enligt färska siffror från myndigheten. Det återstår att se.
Som bekant har Sveriges falnande attraktionskraft som prövningsland också fört med sig en rad utredningar om vad som måste göras för att stoppa den negativa utvecklingen. Senast i raden är utredningen från förra året, där Ingrid Petersson fick i uppdrag att undersöka hur samordningen av kliniska prövningar i Sverige kan göras på ett bättre sätt. Utredningen blev klar strax innan jul och bland förslagen Ingrid Petersson lade fram var inrättandet av en ny central nämndmyndighet för patienter och prövare. Syftet är att förenkla hela systemet för att på så sätt öka antalet kliniska prövningar i Sverige, vilket gagnar både de bolag som utvecklar nya substanser och inte minst patienterna som får del av den senaste forskningen. Bra så.

Men samtidigt som det ropas på åtgärder för att bromsa Sveriges tapp som prövningsland är det inte utan att man förfäras när viktiga studier tvingas sättas på paus på grund av administrativ oförmåga. Förnyelsen av etikprövningsnämnderna, vars välsignelse alla kliniska studier måste ha, skulle ha varit klar i god tid innan jul. Men dålig framförhållning har lett till att nämnderna inte blivit fullt bemannade. Det har i sin tur lett till att studier fått vänta på att sätta igång. Etikprövningsnämnderna tillsätts av utbildningsdepartementet, vilket i praktiken innebär regeringen. Det är alltså samma regering som förra året slog på stora trumman och tillsatte utredningen om kliniska prövningar. Snacka om att ge med ena handen och ta med den andra.

Nu verkar det , tack och lov, som att nämnderna så sakteliga är på väg att fullbemannas och de studier som fått vänta så småningom kommer igång. Men poängen är att om man menar allvar med att förbättra klimatet för kliniska prövningar och life science i stort i Sverige duger det inte med att göra alla rätt i ena änden när en så simpel sak som tillsättning av en nämnd kan stjälpa hela skutan i den andra. I slutänden handlar det om trovärdighet och om hur attraktivt Sverige faktiskt är att göra kliniska prövningar i. Låt oss inte schabbla bort den positiva utvecklingen som trots allt verkar vara på gång med administrativa härdsmältor.

Ingrid Helander,

Chefredaktör Life Science Sweden
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079