23948sdkhjf

Pledpharma visar positiva resultat

Ny behandling ska minska biverkningar vid cellgiftsbehandling.

Resultaten från den första delen av Pliant-studien visar att Pledox tolererats väl av patienter som behandlats med cellgiftskombinationen folfox. Det skriver Pledpharma i ett pressmeddelande.



Behandling med folfox medför ofta allvarliga smärtsamma känselstörningar, så kallade neuropatier. Dessa allvarliga biverkningar uteblev hos de patienter som förbehandlats med Pledox. Den lägre dosen Pledox indikerar också en reduktion av allvarliga blodbildsrelaterade biverkningar.

- Att Pledox ser ut att minska risken för cellgiftsinducerade känselnervsstörningar så kallade neuropatier är det som imponerar mest hos de onkologer vi talat med. Orsaken är att cellgiftsorsakade neuropatier är ett stort kliniskt problem och den främsta orsaken till att planerade oxaliplatin-baserade cellgiftsbehandlingar måste avbrytas, säger Pledpharmas vd Jacques Näsström i pressmeddelandet.

Nuvarande bedömning är att alla patienter bör ha inkluderats i studien före slutet av 2014 och att övergripande data bör vara framme mot slutet av första kvartalet 2015.

I dagsläget har samtliga sex patienter avslutat sin behandling i dosökningsdelen. Vidare har alla de tre patienter som skall behandlas med folfox i kombination med bevacizumab påbörjat sin behandling och DSMB har nu gett sitt första godkännande att fortsätta behandlingen med bevacizumab i kombination med folfox. Dessutom har tre patienter inkluderats i den breda randomiserade del två av studien. I dagsläget håller ett drygt 20-tal centra aktivt på att rekrytera patienter till studien och dessa centra har identifierat ytterligare en handfull kandidater att kunna inkludera i studien, skriver bolaget.

Pledox fick Investigational New Drug-godkännande i januari och är en läkemedelskandidat som utvecklas för att minska biverkningar som kan uppstå i samband med cellgiftsbehandling. Den aktiva substansen är calmangafodipir som i tidigare studier visat sig skydda mot oxidativ stress, ett tillstånd som kan uppstå efter behandlingar med cellgifter.

Pledpharma listades för aktiehandel på Nasdaqs tillväxtlista First North under 2011 och lämnade då bolagsgruppen Accelerator. Bolaget utvecklar förutom läkemedeldkandidaten mot cellgiftsbiverkningar, även läkemedel mot hjärtsjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062