Antibiotika på tapeten i nytt forskningssamarbete
I IMI:s senaste satsning samlas drygt 30 forskarlag runt om i Europa för att hitta nya antibiotika.
- En sådan kraftsamling med målet att ta fram en helt ny antibiotikafamilj är unik. Satsningen svarar upp mot något som hittills saknats: Finansiering för att i samarbete ta fram det nya läkemedel som så innerligt behövs för att kunna hantera infektionssjukdomar i framtiden, säger Anders Karlén, vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet, som är med och leder projektet.
I projektet deltar från Sverige också det svenska forskningsbolaget Ontarget Chemistry, en avknoppning från Biovitrum, tidigare Pharmacia, i Uppsala. Bolaget är ett kontraktsforsknigsbolag som tillhandahåller tjänster inom kemi- och prekliniska studier.
- På Ontarget Chemistry är vi glada över att delta i ett så stort samarbetsprojekt där vi kan bidra med några av branschens mest erfarna kemister och ett komplett tjänsteutbud inom läkemedelsutveckling. Vi fokuserar på tidig upptäckt och fas I i läkemedelsutvecklingen, så det här projektet passar oss bra på många sätt, säger vd:n Fredrik Lehmann, i ett pressmeddelande.
Forskningsprogrammet går under namnet Enable, kort för European Gram Negative Antibacterial Engine, och sträcker sig över en sexårsperiod. Projektet finansieras med 85 miljoner euro, motsvarande 746 miljoner svenska kronor, genom finansieringsprogrammet IMI, Innovative Medicines Initiative, som är en gemensam satsning där EU och läkemedelsindustrin går in med lika delar pengar i en gemensam pott som sedan fördelas på olika forskningsprojekt.
I forskningssamarbetet deltar drygt 30 europeiska lärosäten och företag från 13 olika länder.