23948sdkhjf

Medtech suktar efter börsen

Två medicinteknikbolag står redo att ta klivet ut på aktiemarknaden medan två redan listade bolag vill flytta till en större lista.

I går, torsdag, öppnade det Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Ortoma portarna till handel i bolagets emission. Genom emissionen hoppas bolaget kunna ta in tolv miljoner kronor initialt, som högst 20,25 miljoner kronor om relaterade teckningsoptioner nyttjas framöver. Pengarna ska ta bolaget in på aktiehandelsmarknaden och planen är att lista bolaget på Aktietorget i slutet av mars.


Ortoma utvecklar ett operationssystem för 3D-planering för kirurger som utför implantat vid höftleds-, knäleds-, och ryggkirurgi. Bolaget registrerades 2001 och i januari i år tecknade bolaget avtal med Sahlgrenska universitetssjukhuset om ett utvecklingssamarbete.


I Uppsala går strålteknikbolaget Scandidos i noteringstankar. Bolaget utvecklar en teknik för att mäta och optimera strålterapibehandlingar för cancerpatienter och har planer på att expandera verksamheter. Också Scandidos genomför nu en emission inför den planerade listningen på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North och fulltecknas emissionen beräknas bolaget få in 22 miljoner kronor.


-Vi tar in pengar för att gasa samtidigt som vi vill sprida ägandet, säger bolagets grundare och vd Görgen Nilsson, till Svenska Dagbladets nätupplaga.


I samband med att bolaget noteras börsen kommer företagets nuvarande delägare Industrifonden att sälja av sitt innehav.


Under våren planerar två medtech-bolag som redan är listade på börsen att byta till en större handelsplats. I Lund gör biotech-bolaget Enzymatica, som bland annat utvecklar en medtech-klassad munspray mot förkylningar, förberedelser inför att flytta från Aktietorget till Stockholmsbörsen. Flytten är planerad till andra kvartalet 2014.


Också Episurf Medical, som utvecklar individanpassade implantat, vill avancera till en större handelsplats. Bolaget är i dag listat på Nasdaq OMX tillväxtlista First North, men siktar på att noteras på Nasdaqs huvudlista.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063