Bactiguard går till börsen
Bolaget passar samtidigt på att tillsätta ny vd och stuva om i ledningen.
- Jag ser en stor potential i Bactiguards teknik och en av mina uppgifter blir att fokusera verksamheten och arbeta med bolagets portfölj som i dagsläget består av urin-, blod- och luftkatetrar, säger Johan Rugfelt.
Han berättar vidare att arbetet också kommer att handla om att få ut produkterna på nya marknader och där ser bolaget potential i de så kallade Bric-länderna.
- Kina, Ryssland och Indien är viktiga marknader och jag kommer också att fortsätta arbeta med marknaderna i Mellanöstern och så småningom även i Europa, säger Johan Rugfelt.
Anledningen till vd-bytet har enligt Christian Kinch i alla fall delvis formella orsaker.
- Som styrelseordförande kan jag inte också vara vd, det är emot börsens regler. Nu kommer jag och Johan Rugfelt att fokusera på olika områden, säger Christian Kinch.
Bolaget har också rekryterat en ny finanschef, Fredrik Järrsten, som i dagsläget har samma position på vårdbolaget Aleris. Fredrik Järrsten tillträder sin tjänst om ett par månader. Nuvarande finanschef Martin Öhman kommer att fortsätta med andra uppgifter i bolaget.
- En notering innebär en annan kravprofil på bolaget och Fredrik Järrsten har tidigare erfarenhet av att börsnotera bolag, vilket är mycket värdefullt för oss, säger Christian Kinch.
Bactiguard ägs i dag av Christian Kinch och Tomas von Koch med 50 procent var. I samband med börsintroduktionen kommer de båda att fortfarande vara majoritetsägare med drygt 50 procent i bolaget, medan resten av bolaget lämnas till marknaden. Den främsta anledningen till att man nu väljer att går till börsen är enligt Christian Kinch att man på så sätt hoppas kunna ta in kapital för att lösa den obligation som bolaget satte på marknaden 2012 för att finansiera utköpet av en dåvarande tredje ägare.
- Obligationen innebär en kostnad på 50 miljoner kronor per år i räntor. Det är en tung ryggsäck att bära. Eftersom värdet på obligationen är cirka 450 miljoner kronor är det kapital i den storleksordningen vi hoppas kunna ta in via en börsintroduktion, säger Christian Kinch.
Exakt när bolaget ska bli publikt är dock inte klart, men enligt Christian Kinch har man kommit relativt långt i planerna.
- Vi har bland annat utsett Lenner och Partner till rådgivare och därefter ska börsens revisorer granska bolaget, men där ser vi inga hinder, säger han.
Bactiguard har i dagsläget drygt 60 anställda, varav cirka 40 i Sverige. Den svenska verksamheten är belägen både i Stockholm och småländska Markaryd, men kommer inom det närmaste halvåret att samlas i nybyggda lokaler i Huddinge söder om Stockholm.
- Där kommer vi att ligga i nära anslutning till Karolinska universitetssjukhuset vilket innebär en större närhet till den kliniska verksamheten. Vi ser ett stort värde i att behålla bolaget i Sverige och det utvecklingsskede vi befinner oss är det dessutom viktigt att ha benkoll på kvaliteten, vilket är lättare om verksamheten är samlad, säger Christian Kinch.
[tboot_well class="pull-right" width="50%"]
Bactiguard utvecklar urin-, blod- och luftkatetrar med en antibakteriell beläggning.
Bolagets intäkter för helåret 2013 var 131,1 miljoner kronor och rörelseresultatet 11,2 miljoner kronor, Motsvarande siffror för 2012 var 131,1 miljoner kronor respektive 7,6 miljoner kronor.
[/tboot_well]