23948sdkhjf

Han ska leda Swetox

Miljökemiprofessor ska leda institutet som ska forska på läkemedels- och kemikaliesäkerhet.

Det nya forskningsinstitutet Swetox som håller på att upprättas i Astrazenecas gamla lokaler i Södertälje börjar konkretiseras. Under februari har ett gäng nyckelpersoner rekryterats och i dag, tisdag, utsågs institutets föreståndare.



Åke Bergman från Stockholms universitet blir chef och föreståndare för Swetox. Han är i dag professor vid institutionen för material- och miljökemi på Stockholms universitet och har bland annat koordinerat en internationell forskargrupp i ett FN-uppdrag inom toxikologi.

- Min ambition är att Sverige ska etablera en världsledande tvärvetenskaplig forskning och utveckling inom området toxikologiskt relaterade vetenskaper. Kemikaliefrågorna är mer komplexa än någonsin. Därför behövs ett kraftfullt Swetox, säger Åke Bergman, i ett pressmeddelande.

Åke Bergman kommer att göra sällskap med ett flertal nyckelpersoner som rekryterades till institutet tidigare i februari.

Forskningsinstitutet Swetox håller nu på att upprättas i Astrazenecas gamla lokaler i Södertälje. Institutet ska samla både akademisk och kommersiell forskningsverksamhet inom läkemedels- och kemikaliesäkerhet.





Landsting finansierar Swetox
Toxlabbet får ytterligare kapital när Stockholms läns landsting kliver in som finansiär.

Swetox får 30 miljoner
Ska forska på hormonstörande ämnen.

Swetox ska bli mix av industri och akademi
Precis som SP Process Development startas forskningsinstitutet Swetox med stöd av statliga pengar i Astrazenecas övergivna lokaler. Men avtal ska reglera att toxinstitutet inte snedvrider konkurrensen, menar Länsstyrelsens projektledare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063