23948sdkhjf

Nya mål ger hopp om svårbehandlad cancer

Forskningsrön från Sverige ger nytt hopp om bot av cancer.

I dag, tisdag, publiceras en studie där forskare från Karolinska institutet och Uppsala universitet visar en substans som med en ny verkningsmekanism kan ha effekt på svårbehandlad cancer. Studien, som publiceras i Nature Communications, ger hopp om att hitta ett nytt sätt att behandla cancer när standardbehandling med cellgifter inte biter.


I solida tumörer finns områden med dålig blodförsörjning och begränsat med syre och näring. Cancerceller i dessa områden hamnar i en slags dvala och slutar dela sig. Men när en patient får cellgift som slår ut kringliggande “friska” cancerceller får de sovande cellerna nytt liv och orsakar återväxt av cancer.

- Vår strategi är att komma åt dessa “sovande celler” och döda dem. Substansen är tänkt att ges som ett komplement till traditionellt
cellgift, säger Hans Rosén, vd på forskningsbolaget Vivolux.

Substansen som varit föremål för studien, VLX600, angriper cellens kraftverk, mitokondrien. Molekylen har utvecklats från forskning vid Karolinska institutet med professor Stig Linder i spetsen och därefter flyttats in i Uppsalabolaget Vivolux. Vivolux samarbetar också med amerikanska Mayo Clinic i utvecklingen av VLX600 och nu är projektet på väg in i klinik för att testas på patienter. Bolaget har lämnat in en ansökan till det amerikanska läkemedelsverket FDA om att sätta upp en studie i USA och går allt enligt planerna kan patienter börja rekryteras till studien redan vid halvårsskiftet. Resutat väntas komma redan nästa år.

- Vi räknar med att studien kommer att pågå under 16 månader och sätter patientrekryteringen igång som planerat kan studieresultat komma till hösten 2015, säger Hans Rosén.

Det är inte första gången som bolaget publicerar grundforskning i ansedda tidskrifter. Senast i december publicerade den vetenskapliga tidskriften Blood en vetenskaplig artikel med bolagets andra substans VXL1570, som också utvecklas som en ny typ av cancerbehandling. Också VXL1570 har en ny verkningsmekanism som inte finns på marknaden men verkar istället genom att blockera cancercellens avfallsmekanism, proteosomen, och på så vis avdöda cancercellen.

- Cellen dör av förstoppning, enkelt uttryckt, säger Hans Rosén.

Substansen utvecklas genom ett forskningssamarbete med forskare vid Harvard Medical School i USA och också här planerar Vivolux att sätta igång de första studierna i klinik innan året är slut. Hans Rosén jobbar nu med att lämna in ansökningar till den amerikanska myndigheten om två fas I/II-studier inom två olika indikationer med studiestart till senhösten. Studien från december var en preklinisk studie som visade att bolagets läkemedelskandidat har effekt på cancerformen multipelt myelom, eller benmärgscancer. Vidare visade substansen sig ha effekt även på cancerceller från patienter som blivit resistenta mot Velcade, som är det mest använda läkemedlet mot sjukdomen i USA i dag. Studierna som planeras till hösten blir som en förlängning av den prekliniska studien och även om studien initialt är designat att utvärdera VLX1570 som ett komplement till Velcade-behandlingar så är har bolaget långsiktigare planer än så.

- Vi kommer i första hand att rekrytera patienter som är resistenta mot Velcade och är vi framgångsrika där och visar bra resultat så är det klart att vi siktar på att ersätta Velcade med VLX1570.

Att bolaget väljer att lägga den kliniska forskningen i USA är ett strategiskt val, menar Hans Rosén.

- I och med att de ledande institutionerna på cancerområdet finns i USA är det gynnsamt för oss att göra våra studier där. Det finns mycket namnkunniga personer och stor kompetens där vilket är en fördel för oss, säger han.

Men det är inte bara den kliniska forskningen som ska flyttas till USA. Nyligen lades grunden för Vivolux Inc som blir företagets bas i USA och tanken är att Hans Rosén ska flytta med kontoret till kontinenten.

- Jag ska sitta där det händer för att på bästa sätt kunna styra upp vår verksamhet på den amerikanska marknaden. Vi lägger hela vårt kliniska prövningsprogram i USA så är det bäst att också företaget finns där, säger Hans Rosén.

När flyttar du?

- Så fort vi är klara med vår andra och tredje FDA-ansökan. Till augusti ungefär.

Vivolux är ett onoterat bolag och har hittills finansierats med egna medel. Men under 2011 gick Nexttobe in som ägare i bolaget och äger idag ungefär hälften av bolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08