23948sdkhjf

Datainspektionen granskar läkemedelsprojekt

Gör stickprov hos fem svenska läkemedelsbolag för att kolla hanteringen av personuppgifter och samtycke.
Datainspektionen har börjat granska hur patienter och försökspersoner informeras om personuppgiftshanteringen av genetisk information vid forskningsstudier som de deltar i och om samtycke insamlas korrekt i studierna. Myndigheten har tidigare granskat forskningsprojekt på ett 20-tal universitet, högskolor och myndigheter, men nu riktas blickarna mot den privata sektorn. Fem svenska läkemedelsbolag har valts ut för granskningen.

Det är de svenska marknadsbolagen för Merck Sharp and Dohme, Bristol-Myer Squibb, Pfizer, Roche och Novartis som ska granskas. Planen är att kalla in information om vilka projekt bolagen har för att sedan välja ut några som ska utvärderas.

Victoria Söderqvist, projektledare på Datainspektionen, som leder granskningen förklarar att detta är en del av Datainspektionens sätt att granska personuppgiftshantering i samband med forskningsprojekt. Tidigare har Datainspektionen gjort förhandskontroller av hur personuppgifter och samtycke hanterats i studier, men för drygt ett år sedan tog regeringen bort kravet på förhandskontroller.

- Datainspektionen ansåg att det var bättre resursanvändning att sluta med förhandskontrollerna för att istället utföra tillsyn och granska hanteringen av personuppgifter och samtycke, säger hon.

Tidigare har Datainspektionen tittat på forskningsprojekt i den offentliga sektorn och där har man sett varierande brister.

- Vi såg vissa brister vid både behandling av personuppgifter och information om vilka som var ansvariga för hanteringen av uppgiftsinsamlingen. Dessutom såg vi att rutinerna varierade mycket hos de olika aktörer som vi granskade, säger hon.

När Datainspektionen tidigare har konstaterat brister så har man krävt att dessa brister ska rättas till i tillsynsbeslut, berättar Victoria Söderqvist.

- Granskningen utmynnade i att vi fattade vissa beslut där vissa fick förbättra sina rutiner eller komplettera där de missat delge information, säger hon.

När granskningen förväntas vara klar är svår att säga, men planen är att genomföra projektet under första halvårsperioden i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078