23948sdkhjf

Saniona i storaffär med Pfizer

Tillsammans ska bolagen leta efter småmolekyler mot neurologiska sjukdomar.

Med hjälp av Sanionas teknikplattformar och expertis på jonkanaler ska läkemedelsjätten Pfizer leta efter nya läkemedelskandidater mot neurologiska sjukdomar. I och med samarbetsavtalet får bolaget global ensamrätt att forska fram, utveckla, framställa och sälja läkemedel som identifieras genom samarbetet. I utbyte kan affären inbringa upp till 328 miljoner kronor i milstolpeersättningar och royalties för Saniona.


- Samarbetet med Pfizer innebär ett erkännande av vår forskningsplattform och expertkunskap inom området jonkanaler. Affären är ett kvitto på vår övertygelse att Sanionas teknik kan ge värdefulla möjligheter att skapa småmolekylbaserade medicinska behandlingar som kan vara ytterst effektiva och specifika, säger Sanionas vd Jørgen Drejer i ett pressmeddelande.


Saniona startades 2012 som en avknoppning från danska Neurosearch då verksamheten köptes ut av ett antal forskare. Bolaget specialiserar sig på jonkanaler i cellmembranet och utvecklar läkemedel mot olika sjukdomar i centrala nervsystemet, autoimmuna sjukdomar och smärta. Saniona har för närvarande projekt i preklinisk fas och i klinisk fas I, och har även sedan tidigare ett samarbete med Janssen kring läkemedelskandidater mot sjukdomar i centrala nervsystemet. Bolaget har också meddelat att det planerar en börsintroduktion på svenska Aktietorget under våren.




Neurosearch under avveckling
Efter att bolaget sålt sitt enda projekt trappas aktiviteterna ned.

Teva köper Huntexil
Förvärvar samtliga rättigheter för Neurosearch Huntingstonspreparat för 169,5 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11