23948sdkhjf

Spanien går in i ESS

Det första formellt bindande avtalet om finansiering har slutligen landat.

Värdnationerna Sverige och Danmark får förstärkning i finansieringen av jättebygget ESS, European Spallation Source, som ska byggas i Lund. Spanien skriver som första land på bindande avtal om att finansiera bygget som totalt beräknas kosta 1,8 miljarder euro, motsvarande 16 miljarder svenska kronor.


Enligt ett pressmeddelande från Regeringskansliet ska Spanien stå för fem procent av de totala kostnaderna med bidraget på 90 miljoner euro, motsvarande 800 miljoner svenska kronor. Betalningen kommer att göras dels kontant dels med andra medel, så kallat in-kind.

Life Science Sweden har tidigare skrivit om att ESS, precis som grannbyggnaden Max IV , dragits med en del ekonomiska frågetecken. Trots att 18 länder har sagt att de vill vara med i samarbetet har få skrivit avtal om det. I september 2013 klev tidigare utbildningsminister Lars Leijonborg in som chefsförhandlare på ESS i syfte att ro avtalen i hamn.

European Spallation Source, ska bli ett flervetenskapligt forskningscentrum baserat på världens mest kraftfulla neutronbaserade partikelaccelerator och beräknas kosta 1,8 miljarder euro. Av den summan ska Sverige stå för 35 procent av konstruktionskostnaderna, och staten står för majoriteten av dessa genom Vetenskapsrådet.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094