23948sdkhjf

Active Biotech anmäls för ekobrott

Anklagas för att vilseleda aktieägarna om sannolikheten för ett EU-godkännande av MS-preparatet laquinimod.
Det Lundabaserade forskningsbolaget Active Biotech har anmälts till Ekobrottsmyndigheten. Enligt anmälan anklagas bolaget för att ha vilselett sina aktieägare i frågan om MS-preparatet Nerventa, som baserar på den aktiva substansen laquinimod.

Läkemedelskandidaten utvecklas tillsammans med partnern Teva och beslut om ett EU-godkännande väntades komma i början av 2014. När det europeiska läkemedelsverkets vetenskapliga råd till slut kom med sin rekommendation blev utlåtandet ett negativt besked, laquinomod rekommenderades inte ett marknadsgodkännande.

Bakom anmälan står investerarnätverket Indein, Investigation Development för Investors, som anser att Active Biotech varit för positiva i sin marknadskommunikation.


- De har känt till alla risker långt i förväg men inte informerat marknaden, säger Robert Kochanowicz, en av grundarna till intresseorganisationen, till Sydsvenskan.se.


Orsaken till det negativa utlåtandet var ökad risk för cancer och fosterskador som myndigheten uppmärksammat i djurstudier. Till Life Science Sweden har bolaget uttryckt sin förvåning över beskedet då sådana biverkningar inte återfunnits i test på människa. Active Biotechs vd Tomas Leanderson tillbakavisar påståendet om att bolaget skulle hållit på information kring beslutet.


- Vi visste inte vad myndigheten skulle komma fram till. Jag kan bestämt förneka att vi vetat att det skulle gå åt fanders och ändå förtigit det, säger han till Sydsvenskan.se.


Ekobrottsmyndigheten kommer nu att ta ställning till anmälan och lämna besked om förundersökning kommer att inledas under nästa vecka.

Parallellt har Teva inlämnat en ansökan till läkemedelsmyndigheten om att ompröva beslutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093