23948sdkhjf

Fortsatt förtroende för rektor

Uppsala universitets rektor sitter kvar efter det extrainsatta styrelsemötet.

Den senaste tidens turbulens kring Uppsala universitets rektor Eva Åkesson har inte fått universitetsstyrelsen, konstistoriet, att tappa förtroendet för rektorn. Konsistoriet, som i dag höll ett extrainsatt sammanträde, konstaterar att rektor inte gjort några formella fel eller att de skäl som anges i kritiken är tillräckliga för att rektor ska avgå. I ett pressmeddelande kommenterar styrelseordförande Carola Lemne beslutet.


- Konsistoriet konstaterar att de skäl som förts fram inte motiverar att avsätta rektor. Det har kommit fram allvarlig kritik i vicerektorernas skrivelse, men vi tror att rektor kan lösa den här situationen och fortsatt leda universitetet på ett framgångsrikt sätt, säger Carola Lemne, ordförande.


Kritikstormen inleddes med att tre vice rektorer skickat in en skrivelse till styrelsen där de krävde rektors avgång. Som skäl uppges att de saknade förtroende för rektorn men mer konkret än så blev det inte.


Eva Åkesson kommer att fortsätta som rektor och glädjs åt utgången.

- Jag är glad och stolt att ha fortsatt förtroende att leda Uppsala universitet. Nu kommer jag att arbeta för att vi ska återgå till vardagen så snart som möjligt. Mitt fokus är Uppsala universitets bästa och jag kommer att göra mitt yttersta för att återskapa en framgångsrik ledning av universitetet, säger hon i pressmeddelandet.


Ordföranden uppmanade rektor söka nytt jobb
För att lösa den förtroendekris som uppstått på Uppsala universitet ska styrelseordföranden Carola Lemne erbjudit rektor toppjobb i Paris.

Uppsala universitet drabbas av ledningskris
Meningsskiljaktigheter i universitetsledningen får styrelsen att sammankalla till konfliktmöte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063