Toppar och floppar i februari
Det israeliska-/amerikanska forskningsbolaget Immune Pharmaceuticals toppar listan bland de bolag som haft en positiv utveckling på börsen. Företaget har sedan de flyttade ner till Stockholmsbörsens tillväxtlista First North i början av december haft en raketartad kursutveckling. Under februari ökade aktiekursen med 118 procent, från 15 kronor aktien till 32 kronor aktien som den ligger på i skrivande stund. Detta utan att någon särskild nyhet kommunicerats.
Medivirs B-aktie har också tagit ett ordentligt skutt på börsen. Under februari har aktien ökat med 25,9 procent och handlas i dag till ett värde av 111 kronor aktien. Detta efter att flera analysfirmor rekommenderat köp av aktien till följd av simeprevirs framsteg på olika marknader.
Nålskyddsbolaget Vigmeds aktie har gått upp 21,43 procent och toppnoterades på 21 kronor aktien under februari. Detta trots att den senast kommunicerade nyheten var distributionsaffären med den indiska partnern Hindustan Syringes and Medical Device i december. Efter uppgången kommunicerades att bolagets drabbats av tillverkningstrassel och lanseringen av bolagets nålskydd försenas med två månader vilket fick kursrusningen att lugna sig något. Vid månadens utgång låg aktiekursen på 17 kronor aktien.
Biotech-bolaget Kancera lyfte på beskedet att den första utbetalningen i EU-projektet A-Paraddise betalats ut. Bolaget ingår i ett forskningsprojekt på parasitsjukdomar där Kancera som deltagare ska få den största summan i projektet. Vid den första utbetalningen tog bolaget emot 4,6 miljoner svenska kronor och löper projektet enligt plan får bolaget totalt 950 000 euro, motsvarande 8,4 miljoner kronor.
Trots bakslaget med laquinimod, som i slutet av januari fick ett negativt utlåtande av den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP, har bolagets aktie utvecklats positivt på börsen under februari. Också Active Biotechs aktie har åkt berg- och dalbana på börsen, men har samtidigt haft en stadigt uppåtgående kurva. Beskedet att Teva ställer in en tidigare planerad studie med laquinimod och osäkerheten kring ett framtida godkännande av läkemedelskandidaten laquinimod mot MS kan förklara kursrörelserna.
Bland förlorarna finns probiotikabolaget Ellen, medtech-bolaget Ortivus och Immunicum som utvecklar cancervaccin.
Listan toppas dock av det nedskalade forskningsbolaget Chrontech Pharma som innan sommaren sålde sin hepatit-teknik inom hepatit B och C till en handfull av bolagets tidigare storägare. Vid försäljningen behöll de sin egenutvecklade injektionsnål-teknik samtidigt som de ruvade på ett tidigt bioteknikprojekt mot hepatit D. I oktober satsade Chrontech Pharma åter på forskningen och lämnade in en patentansökan i USA för sin behandling av infektioner orsakade av hepatit D, en virusinfektion som kan uppstå i samband med hepatit B-infektion. Utan att några särskilda nyheter rapporterats har Chrontech Pharmas aktie stadigt utvecklats negativt från toppnoteringen på 0,26 kronor aktien vid månadsskiftet januari/februari.
Probiotikabolaget Ellen har haft en händelserik februarimånad. Först tappade bolaget sin vd Monica Wallter efter delade åsikter med bolagets styrelse. Elva dagar senare släpptes dyster årsrapport med den tillförordnade vd:n Ingrid Atteryd Heiman som förklarade 2013 som “ett förlorat år”. Totalt under februari tappade Ellens aktie 24,68 procent i aktievärde och säljs i dag till ett värde på 1,19 kronor aktien.
Både Ortivus, som bland annat säljer sjukvårdsutrustning till ambulansvård, och forskningsbolaget Immunicum, som utvecklar dendritbaserad vaccin mot cancer, har haft en stadig nedgång på börsen utan några starkare reaktioner på nyheter. Ortivus B-aktie gick ner 20,59 procent och handlas i dag till 5,40 kronor aktien medans A-aktien tappade 19 procent och ligger i dag på ett värde på 8,10 kronor aktien. Immunicums aktie handlas i skrivande stund till ett kursvärde på 25 kronor aktien mot tidigare 30 kronor aktien som noterades i början av februari.