Life Science-branschen krymper
Krympande FoU-organisationer, färre småbolag och ökat utländskt ägande är några av de trender som presenteras i Vinnovas nya branschrapport som släpps i dag.
- Det finns flera positiva exempel men de tenderar att drunkna i siffrorna efter Astrazenecas nedläggning, säger Anna Sandström, huvudförfattare till Vinnovas rapport.
Totalt sett var har anställda i life science-branschen minskat mellan 2009 och 2012. Olika branscher har drabbats olika hårt, till exempel har antalet anställda på företag inom FoU, konsultverksamhet och produktion minskat betydligt, från 31 776 anställda 2009 till 29 652 anställda 2012, medan antalet anställda inom försäljning och marknadsföring mer eller mindre stått stilla. Andra trender som lyfts i rapporten är till exempel att både antalet småföretag och antalet riskkapitalister som är beredda att satsa på projekt i tidig fas minskar.
- Det har successivt blivit svårare för tidiga projekt att få finansiering, säger Anna Sandström.
Rapporten visar också att fler och fler företag köps upp av utländska bolag. I dag verkar ungefär 61 procent av de anställda i life science-branschen i utlandsägda företag. Det har dock hittills inte inneburit att bolagen valt att lämna Sverige.
- Många företag har varit utlandsägda under en längre tidmen de har ändå fortsatt att satsa på sin verksamhet i Sverige, säger Anna Sandström.
Trots det menar Anna Sandström att det behövs fler nationella satsningar för att skapa en attraktiv miljö för de utlandsägda bolagen så att de väljer att stanna även i framtiden.
- Konkurrensen från andra länder hårdnar så vi behöver öka medvetenheten kring vad som är en gynnsam företagsmiljö för life science-branschen och jobba för att skapa rätt förutsättningar, säger hon.
Läs mer om vad Vinnova kommit fram till i sin rapport i nästa nummer av Life Science Sweden