Ny biobank för folksjukdomar
SLL investerar i två nya biobanksprojekt där universitet och vårdgivare ska samarbeta. Målet är en infrastruktur där vård och forskning fungerar i synergi med varandra.
- Vi hoppas kunna sjösätta biobanken inom kort och då även börja samla in de första proverna, säger Lena Brynne, projektledare för SBM.
Biobanken ska bland annat stötta SLL:s och KI:s gemensamma miljonsatsning, 4D genom att hantera de prover som samlas in i samband med projektet. 4D fokuserar på de fyra stora folksjukdomarna reumatoid artrit, bröstcancer,
diabetes typ 2 och hjärtsvikt. Syftet är att öka kunskapen om sjukdomarna genom att föra forskningen och sjukvården närmare varandra.
- Stockholms medicinska biobank ska vara med och öka tillgängligheten till biobanksprover för såväl företag som akademisk forskning och vården. Vi vill skapa en infrastruktur där biobanken utgör en länk mellan patient och forskning för att få snabbare implementering av ny diagnostik och nya läkemedel i vården.
Ett annat biobanksprojekt som redan är i gång är Svenskt resurscenter för laboratoriediagnostik, SRCLD. Även i det här fallet är SLL huvudman med Lena Brynne som projektledare. KI och KTH är med som samarbetspartners. Hos SRCLD ska företag, forskare och vårdgivare kunna få validera nya diagnostiktest genom att använda biobanksprover och laboratoriedata från patienter i kombination med data från hälso- och sjukvårdsregister.
- I stället för prover ska resurscentret lämna ut data. På så sätt säkras patientintegriteten samtidigt som informationen kan användas i forskning, både inom Sverige och internationellt, för att förbättra diagnostiken inom vården, säger Lena Brynne.
Inleder pilotstudie
Projektet, som sponsras av Vinnova, startade för ett år sedan och ska nu inleda en pilotstudie med sin första kund. Vilken aktör det rör sig om är än så länge hemligt, men enligt Lena Brynne är intresset för de två biobanksprojekten stort och flera intressenter inom näringslivet har redan hört av sig och vill samarbeta.
– Det är positivt att forskare och företag hör av sig tidigt i processen. En del av de planerade projekten kommer att kräva lite mer tid att hitta lösningar på, så det är bra om det finns framförhållning, säger hon.
| tove tingvall