Recipharm till börsen
Läkemedelstillverkaren Recipharm ska till börsen. I en intervju berättar styrelseordföranden Lars Backsell om bolagets expansionsplaner.
- Sedan vi startade har marknaden förändrats väldigt. Kunderna, läkemedelsbolagen, har blivit mer professionella och på senare år har en allt större del av läkemedelstillverkningen lagts ut på externa kontraktsbolag vilket ställer helt nya krav på företagen i vår bransch, säger Lars Backsell.
Enligt Lars Backsell ser också kontraktstillverkarna annorlunda ut i dag än vad de gjorde för två decennier sedan och konkurrensen har hårdnat. Han påpekar att det pågår en konsolidering bland kontraktstillverkarna och att storlek är av betydelse för att kunna bli en trovärdig leverantör till Big Pharma, något också Recipharm också eftersträvar.
- Vi vill vara med i täten och då måste vi kunna göra förvärv av större storlek. För att kunna göra det behöver vi finansiella resurser, säger han.
Förutom kontraktstillverkning erbjuder Recipharm utvecklingstjänster inom läkemedelsformulering och det är utvecklingsområdet som växer mest av bolagets grenar i dag, enligt Lars Backsell. Bolaget har under sina 20 verksamma år samlat på sig kompetens allt eftersom stora läkemedelsbolag monterats ned eller flyttats från Sverige.
- Den kompetens vi har kan vi utnyttja genom att gå in i utvecklingsprojekt tillsammans med kunder som inte har det kunnandet.
Lars Backsell berättar att bolaget fram till nu främst växt organiskt förutom ett par mindre och ett större förvärv. Men för att positionera sig på marknaden som en av de största spelarna vill bolaget göra stora förvärv på nya marknader. Blickarna riktas både mot länder i öst och väst.
- Recipharm finns redan på flera platser i Europa, nu tittar vi mycket på USA, Indien och Kina.
När man för tankarna till tillverkning i Indien medföljer funderingar kring miljöfrågor, något som engagerat svenska tillverkare inte minst Recipharm. Bolaget har sedan 90-talet arbetat med miljöfrågor i relation med läkemedelstillverkning och var, enligt Lars Backsell, det första läkemedelsbolaget i Sverige som fick miljöcertifikat. Recipharm har också instiftat priser till personer i läkemedelsbranschen som engagerar sig i miljöfrågor på området. Men att förvärva tillverkningsbolag i Indien innebär inte att Recipharm ska tumma på miljöengagemanget, menar han.
- Det gäller att leta bland gelikar. Det får vi ha med i övervägandet. Men det finns bra företag i Indien och Kina också, säger han.
Lars Backsell tror också att kravet på miljöanpassad läkemedelstillverkning kommer att stärkas framöver. Detta eftersom att branschen i takt med att den blir allt mer reglerad också kommer att få högre krav på tillverkningsfronten även i länder som Indien och Kina.
- I och med att länder exporterar till varandra ökar trycket internationellt och då är det viktigt att leverantörerna uppfyller kraven, säger han.
Även om Recipharm finns på flera platser runt om i Europa och fokus nu ligger mycket på globalisering är det i Sverige som bolaget tänker börsnoteras. Planen är att kliva in på Stockholmsbörsens huvudlista någon gång under 2014.
- Vi är i hjärta och själ ett svenskt bolag och har våra rötter här. Huvuddelen av våra anställda kommer från Astrazeneca och Pharmcia.
I samband med noteringen kommer bolaget ta in kapital genom att emittera aktier, men hur mycket är ännu inte bestämt.
Bolaget har i dag 700 anställda i Sverige vid huvudkontoret i Jordbro utanför Stockholm, samt vid Stockholmsanläggningarna i Solna och Årsta samt verksamheterna i Karlskoga, Höganäs och Strängnäs.