23948sdkhjf

(S)å vill oppositionen satsa på life science

Går Socialdemokraterna vinnande ur valet i höst står tre konkreta satsningar på lut. Partiets ekonomisk politiska talesman förklarade varför de vill satsa på life science-sektorn och hur det ska gå till under en dragning.

Socialdemokraterna har tidigare pekat ut life science som en viktig bransch för den svenska välfärden. Under Stockholm Corporate Finances Life Science/Healthcare-dag förklarade Socialdemokraternas ekonomisk politiska talesperson Magdalena Andersson varför och vad oppositionen skulle göra för life science om de gick segrande ur valet i höst.


Magdalena Andersson lyfte framför allt life science-sektorn som en viktig spelare med en växande åldrande befolkning där behovet av omsorg blir större. Hon såg också att branschen medför en hel del arbetsmöjligheter för högutbildade personer och inte minst stora skatteintäkter för staten.


- Det ger sköna skatteintäkter, oavsett vem som är finansminister, konstaterade hon.


Tre månader efter att Stefan Löfvén tillträdde som ny partiledare för Socialdemokraterna satt han i Svt:s Morgonsoffan och deklarerade att life science var ett område han ville satsa särskilt på. Sedan dess har representanter i partiet rest runt och pratat med branschen för att få en bild av vilka behov och utmaningar sektorn förhåller sig till. Samtal med branschen är nyckeln, menar Magdalena Andersson.


- Det är viktigt med dialog och det vill jag fortsätta med.


Skulle Socialdemokraterna gå segrande ur höstens val har partiet tre konkreta planer på lut för att främja life science-branschen. Vissa förslag har redan beskrivits i tidigare skuggbudgetar som det innovationsråd som Socialdemokraterna vill inrätta direkt under statsministern.


- Vi vill lyfta innovationspolitiken till högsta nivå och inte låta den falla mellan stolarna som den gör i dag, kommenterade hon.


Innovationspolitiken omfattar fler branscher än life science, men gemensamt är vikten av att skapa bra förutsättningar för innovatörer och att ta tillvara på de resurser som i dag finns i Sverige, menar Magdalena Andersson. Som exempel nämner hon gruvindustrin där Sverige de facto har gruvor på plats och likaså skogen för skogsindustrin.


- Sverige har under lång tid byggt upp kunskapskapitalet bland annat inom den medicinska forskningen och den måste vi förvalta på rätt sätt.

Förutom innovation vill oppositionen satsa på sjukvården. Magdalena Andersson påpekade att det behövs, förutom en bra och jämlik sjukvård, också en högkvalitativ sjukvård för att skapa bra förutsättningar för life science-branschen. Magdalena Andersson oroas över trenden att antalet kliniska prövningar går ned i Sverige och ser att det är viktigt att vända trenden.


- Vi ser att sjukvården har problem med pressade arbetssituationer, hårt tryck och hög belastning på vårdenheterna. Det skapar sämre vård, men också mindre utrymme för forskning och kliniska prövningar.

Som en del av lösningen har Socialdemokraterna tidigare presenterat förslag på ökade satsningar i storleksordningen två miljarder kronor till sjukvårdensamt en översyn hur resurserna används i dag. Men exakt hur stora satsningar det skulle bli vid ett regeringsskifte kunde inte Magdalena Andersson ge besked om.

- Jag kommer inte att ge några löften om kronor och ören i dag, men vi har i vår skuggbudget gett en fingervisning om hur Socialdemokraterna skulle prioritera, sa hon.

Förutom extra pengar ser Magdalena Andersson andra möjligheter att förenkla för vården. Precis som politikerna på andra områden jobbat för att minska den administrativa bördan för offentlig förvaltning tror hon att en översyn skulle kunna ge svar på hur de administrativa sysslorna på vårdenheter kan minskas.

- Så att sjuksköterskor har mer tid till att få vara sjuksköterskor.

Dessutom har oppositionen lagt fram förslag om att öka antalet forskningsanknutna vårdplatser samt utöka vårdaktörernas ansvar att faktiskt bedriva klinisk forskning.

- Våra universitetssjukhus är jätteviktiga för forskningen.

Utbildning är den tredje pelaren i Socialdemokraternas prioriteringar, både vad gäller grundutbildning och utbildning på avancerad nivå. Sverige har historiskt sett varit bra på utbildning, men den senaste Pisa-rapporten oroar Magdalena Andersson.

- Bra utbildning är en avgörande faktor för att Sverige ska stå starka i den internationella konkurrensen.

Stockholm Corporate Finances Life Science /Healthcare-dag är en kapitalmarknadsdags om arrangerades i samarbete med Financial Hearings och Sweden Bio. Under dagen presenterades 16 noterade life science- och hälsovårdsbolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063