Allergibolaget Swecure jagar partner
Om åtta år kan Swecure ha världens första allergivaccin på marknaden. Det är förhoppningen hos vd Lars Fahlén, som hyser stor tilltro till bolagets tarmfloraportfölj.
Bakterien producerar ett protein, ett superantigen, som kraftigt stimulerar det naiva, medfödda, immunförsvaret. Eftersom immunförsvaret inte är fullt utvecklat hos nyfödda kan man genom att ge tarmbakterierna, som producerar super-antigenet, en kort tid efter födseln stimulera immunförsvaret till att inte överreagera på harmlösa substanser.
Forskningen baseras på hygienhypotesen som förklarar den kraftiga ökningen av allergier i västvärlden med att vi lever i en allt sterilare miljö.
- Vi har följt 300 barn från Italien, Storbritannien och Sverige och sett att de barn som på naturlig väg fick Staphylococcus aureus via munnen till tarmen producerade superantigenet men inte utvecklade födoämnesallergi, den tidigaste formen av allergi, säger Lars Fahlén, vd för Swecure.
Målet är ett läkemedel som ska ges till alla nyfödda barn i Sverige, och helst så småningom ingå i barnvaccinationsprogrammet. Och Lars Fahlén tror att man kan ha en produkt på marknaden inom åtta år. Men redan 2015 är förhoppningen att ett annat av bolagets tarmflorapreparat ska vara redo för marknadslansering.
- Det är ett probiotika baserat på lactobakterier som vi ska utveckla likt ett läkemedel med prekliniska studier och därefter en stor dubbelblind studie. Vi kommer att kunna visa en effekt som är vetenskapligt bevisad, vilket inte de probiotiska produkter som finns på marknaden i dag kan.
Tanken är att probiotikaprojektet ska ta in pengar till bolaget och bidra till finansieringen av allergipreventionsläkemedlet, och ytterligare två läkemedelskandidater som finns i Swecures portfölj. Dels rör det sig om ett läkemedel för att snabbstarta immunförsvaret hos personer där det är kraftigt nedsatt och dels ett läkemedel, ett sorts adjuvans, som ska förbättra effekten av befintlig immunoterapi.
- I båda fallen tror jag att vi kan nå marknaden snabbare än för allergipreventionsprojektet eftersom vi använder oss av redan beprövade metoder.
Swecure ägs till största delen av investmentbolaget Serendipity Innovations, och i väntan på kapital från probiotikaprojekten genomförde bolaget innan årsskiftet en nyemission där man tog in två miljoner kronor. Nästa mål är att teckna samarbetsavtal.
- Vi vill skriva avtal med något av de stora läkemedelsbolagen. Framförallt för att få in värdefull kompetens, men vi siktar också på att hitta en partner till probiotikaprojektet för tillverkning och formulering, säger Lars Fahlén.